top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak pečovat o koťátka?

„Či a či a čičiči, jsou to kluci kočičí … “ Na tuhle písničku si možná mnozí vzpomenout. Máj je lásky čas, ale také koťat čas. Právě proto jsme pro Vás přichystali manuál, co si s kočičím drobečkem počít. Ať už jste kočičí začátečník nebo kočičí světák, rady Vám jistě přijdou k duhu!

Začneme tím nejdůležitějším, jak u lidí, tak u koček. Zdravím! Aby chlupáč byl v dobré koncici a mohl si užívat života, myslete na prevenci. První, seznamovací schůzku s veterinářem naplánujte hned do prvního týdne soužití s kotětem. Díky důkladné prohlídce si budete jisti, že je vše v pořádku, což je skvělé, ale kontakt ranného kotěte s veterinářem má ještě jednu důležitou rovinu. Zvíře se socializuje a naučí se pána v bílém plášti vnímat jako svého kamaráda a pomocníka. Případné pozdější řešení problémů potom proběhne mnohem klidněji, protože mazlíček ví, do čeho jde a že to s ním odborník myslí dobře.

Při návštěvě nenechávejte pusu na zámek, ale naopak, ptejte se. Nebojte se opsat si body z našeho článku a seznam si do ordinace přinést, alespoň Vám nic z hlavy nevypadne. Zeptejte se na očkování a také řešení parazitů, blech a červů. Nechejte kotě prohlédnout na střevní parazity a také odčervit, pokud bude potřeba. Požádejte také lékaře, aby zkontroloval, že kočka netrpí FIV, FeLV ani FIP. On už bude vedět, o co se jedná. Svého veterináře se nebojte požádat o očkovací plán pro svého mazlíčka. I když většina očkování probíhá až od staršího věku, alespoň budete znát termíny dopředu a stihnete si v diáři udělat místo. To vše pomůže postavit zvířeti stabilní základ dobré kondice a výborného fyzického stavu. Jednou se Vám za to odvděčí, to nám věřte.

Dalším, na co se podíváme, budou věková stádia koček a potřebná péče a zacházení. Kotě není dospělák a často vyžaduje jinou péči, na což by neměl zapomínat ani zkušený majitel.

Do osmi týdnů od narození

Stejně jak se lidé v tomto věku označují za novorozeně, kočičí alternativa má své novorozené kotě. Tak mladé tělíčko ještě není schopné vlastní termoregulace, a proto spoléhá na cizí tělesné teplo. Z těchto důvodů by mělo být téměř po celou dobu se svou matkou a sourozenci. V téhle vývojové etapě se také učí jak manipulovat s těma čtyřma nohama, co od přírody dostalo a rozkoukává se. Roztomilost na nejvyšším možném stupni, ale zranitelnost také.

Pokud není možné, aby bylo se svou matkou a vy si za něj vezmete zodpovědnost, vezměte trpělivost a laskavost do hrsti! Bude potřeba krmit jej každé dvě hodiny z láhve a také se starat o jeho vylučování. Ideálním řešením je kontaktovat veterináře a držet se všech jeho kontkétních rad a pokynů.

Osm až jedenáct týdnů

Kolem osmého týdne věku opustí většinou kotě mateřské mléko a přejde na tuhou stravu. Nemyslete si, že máte vyhráno a bude stačit zásobit jej granulemi tak, jak jste zvyklí od dospělých koček. Potrava má svá specifika; musí být energeticky výživná, bohatá na bílkoviny ale zároveň snadno stravitelná. Ať už zvolíte syrovou nebo suchou stravu, vždy si ověřte, že je určena přímo koťatům.

V tuhle dobu čekejte pořádné dovádění. Kotě se učí pohybu a také poznávat svět. Zvědavost mu číší z očí, vše potřebuje prozkoumat, všude se vyhoupnout, skočit nebo se proplížit. Z okolí ale ještě nemá rozum, je proto na lidských pěstounech, aby se o jeho bezpečí postarali. Nenechávejte jej bez dozoru v místech, kde by si mohlo ublížit.

Dva až čtyři měsíce věku

Očekávejte kočičí torpédo ve svém bytě, některé zdroje udávají, že zvíře v tomto věku má až třikrát víc energie než dospělá kočka. Tolik zlobení si žádá i řádnou dávku jídla, krmte tedy třikrát až čtyřikrát, přičemž každá porce by měla obsahovat alespoň 30 % kvalitních bílkovin, v podobě různých druhů masa.

Čtyři až šest měsíců

Dostáváme se na práh kočičí dospělosti, tedy i sexuální zralosti. Pokud nechcete uzavřít kruh dalšími koťaty, zeptejte se svého veterináře na možnosti kastrace.

Dalším, co by každý majitel kotěte měl mít na mysli, je socializace. Máte v rukou kočičí budoucnost, to, jak bude jednou kočka vycházet s lidmi, jak bude zvládat komunikovat a zda bude uzavřený introvert nebo miláček společnosti. I když to zní krutě, vystavte je podnětům, se kterými se budou setkávat jako dospělí. Díky tomu se s takovou situací jednou poperou se ctí a elegancí, namísto toho aby byla bazlivou dospělou kočkou. Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Však to znáte.

Naučte ho také dobrému chování, v budoucnu si za to poděkujete. Po každém jídle ke kotěti přistrčte kočičí toaletu, díky zvyku se naučí vykonávat potřebu tam.

Hrajte si s ním tak často, jak jen to bude možné. Z každotýdenního vyčesávání srsti udělejte příjemný rituál, na který si kotě zvykne. Také naplánujte velké seznamování a ukažte mu jeho nové hračky. Nechte ho poznat svět okolo, ať si vyzkouší různé povrchy pod svýma tlapkama, vystavte kotě hlasitější hudbě, ať ví, že i s tím se jednou setká. Pozvěte mírumilovné přátele, kteří kotěti ukážou, že lidí netřeba se bát a že i od nich si může brát různé pamlsky.

Jakmile Vám veterinář odkývne, že všechno očkování splněno, vezmtěte kotě na poznávací výlet za dalšími kočkami a koťaty a také do venkovního prostředí.

Pusťte se do toho s vervou a nezapomeňte na lásku a trpělivost. Vybaveni těmito vlastnostmi a radami nemůžete selhat!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page