top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak odstranit zápach kočičí moči?

Růžové brýle dolů, kočičky nejsou jen chlupatí andílci… ne vždy odběhnou na kočičí záchod a vy se s pozůstatkem jejich zapomnětlivosti musíte vypořádat. Jak se zbavit takových skvrn nebo trvalého kočičího zápachu?

Pokud se kočka vyčůrá na dlažbu nebo linoleum, škoda není tak veliká. Pokud si ale vybere koberec nebo pohovku, nestačí moč jen setřít. Zároveň asi nechcete, aby návštěva hned po vstupu do vašeho domova na vlastní čich cítila, že s vámi žije kočka.

Aaaa, tady bydlí kočka

Vy už jste na zvířecí pach zvyklí, takže si možná ani nevšimnete, že jsou mazlíčci doma opravdu cítit. Pokud si toho jste vědomi, co s tím můžete dělat? Prvním a zásadním krokem, který ale snad nemusíme připomínat, je častý a precizní úklid kočičího záchodu.

Na hygienu si potrpíte a stejně není váš nos spokojený? Do kočičí toalety existují i speciální aromatická steliva, která zavoní, jakmile do nich kočka vykoná potřebu. Někomu ale postačí trochu dražší stelivo, které dobře hrudkuje a pach pohlcuje. Dobré jsou na to i speciální prášky a granule, které do steliva přidáte a ony pach pohltí.

Ups… když to kočka nestihne

Někdy se prostě zadaří a čtyřnohý chlupáček se vyčůrá na pohovku. Jak ze savých materiálů moč a zápach odstranit? Nejdříve vezměte utěrku nebo hadr, který tekutinu dobře vsaje, a utřete s ním to nejhorší. Pak přijdou na řadu bílé ubrousky, jimiž místo vytřete. Nebojte se i zatlačit. Dokud na ubrousku budou žluté skvrny, nepřestávejte.

Připravte octový roztok, tedy stejný poměr vody a octa. Kartáčkem a octovou vodou skvrnu vydrhněte, ocet pohltí čpavek a neutralizuje zápach. Místo opět utěrkou nebo ubrouskem vysušte. Pokud doma ocet nemáte, můžete stejně tak použít i jedlou sodu.

Známým čistidlem je peroxid vodíku, s tím ale buďte opatrní, může zničit barvu látky nebo potahu. Pevné povrchy uklízejte a dezinfikujte klasickým čističem, ideální je Savo. Nehoda může zasáhnout i oblečení, pak přidejte do pračky trochu jablečného octa.

Cukr a žádný bič

Chlupáče nikdy za incident netrestejte. Dejte si práci a noste ho jako malé princátko na jeho záchod a pokaždé, když tam vykoná to, co má, vychvalte ho do nebes. Ani vy nechodíte na neuklizenou toaletu, stejně tak nemají kočky zájem obcházet týden stará hovínka, to je opravdu pod jejich úroveň.

Možná si ale vaše kočka nebo kocour hrají na psa a značkují a značkují. Pak doporučíme návštěvu veterináře, možná se dozvíte jednoduchou odpověď: kastrace. Může jít ale o závažnější problém, zánět močových cest nebo onemocnění ledvin. A to rozhodně nechcete zanedbat!

Máte osvědčenou babskou radu? Poraďte nám i ostatním v komentářích!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page