top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak na přátelství kočky a psa?

Pejsek a kočička, ideální přátelská dvojice, že? Tak je všichni známe z pohádek bratří Čapků, ovšem velmi často je realita jiná. Právě proto jsme pro Vás vyhledali a sepsali ty nejlepší tipy, jak taková dvě zvířátka zkamarádit. Připraveni ukončit kočko – psí válku? Výborně, jdeme na to.

Zjistěte si minulost!

Nemusíte být tak důkladní jako agenti tajné služby, ale malá pátračka neuškodí. Máte-li jedno ze zvířat z útulku, poptejte se, jak to mělo v životě dříve s ostatními zvířecími kamarády. Pokud to byl týmový hráč a miláček tlupy, máte první dobré znamení. Pokud ovšem nevyšel ani s tím nejmírumilovnějším tvorem a účastnil se každé místní rvačky, měli byste se mít na pozoru.

Rozdělte teritoria

Barevné lepicí pásky ani fosforeskující spreje tentokrát odložte, tady by Vám nebyly moc platné. Půjdeme na to chytřeji. Rozdělte byt vertikálně. Psí bude nízký prostor v rámci podlahy, pro kočku pořiďte vyšší nábytek, aby mohla okupovat místa u stropu. Když bude potřeba, stáhnou se každý na své teritorium a zabrání se tak věčnému kontaktu.

Pokud Vám to bytová dispozice dovolí, vytvořte i pokoj s pomyslným nápisem „Psům vstup zakázán.“ Jak na to? Do dveří vybrané místnosti instalujte kočičí dvířka, tak, aby jen kočka měla přístup. Zde vytvořte pravidelné místo krmení a sem umístěte i kočičí toaletu. Kočička díky tomu bude mít na tyto činnosti naprostý klid a také nerušený azyl od psího parťáka.

Nepodceňte genetiku

Každé zvířátko má vrozené instinkty, se kterými nic nenaděláme. Když se potká intuitivní útěk na jedné straně a na té druhé přirozený lov, je Vám jasné, že to bude nemilá zábava.

Na to vyzrajeme jednoduchým postupem! Ještě předtím, než chlupáče pořídíte, zjistěte si, jaké vlastnosti mu přisuzuje jejich plemeno. Odjakživa flegmatičtí hafani se Vám bude kamarádit lépe, než nějaký z loveckých samotářů. Internet nabídne spolehlivý seznam s výčtem povahy, nebojte se zapátrat.

První dojem: unaven, prosím

Před slavnostním představením pana psa paní kočce mějte na mysli naši dobrou radu. Pejska vezměte ten den na dlouhou, zábavnou a akční procházku. Hrajte si s ním, věnujte mu pozornost a stravte společný čas aktivní hrou. Lítání po poli bez vodítka nebo aport bude jistě dobrá volba, zkrátka se zařiďte tak, aby byl chlupáč co nejvíce unavený.

Při seznámení s kočkou bude poté pes krotký a klidný jako beránek a nějaké divoké štěkání nebo taneček na pozdrav ho ani nenapadne.  Zase o kousek klidněji a to přesně chceme, ne?

Slušné vychování

Další z věcí, která Vám přijde k dobru, je řádné vychování psa. Pokuste se jej zvládnout ještě před prvním seznámením s kočkou. Jeho disciplinovanost a uposlechnutí alespoň základních pokynů zabrání mnoha nechtěným situacím. Pokud máte pochybnosti, nechte psa z počátku na vodítku, zůstanete tak pánem situace, i kdyby sympatie vzplály hodně žhavě!

Na věku (ne)záleží

Tentokrát se nepřikloníme k zažitému klišé, že ve vztahu o věk vůbec nejde. To si piště, že jdete, zvláště pak u našeho kočko psího románku! Ke kočičí paní domu, která již zná své teritorium a má jistá privilegia se lépe bude hodit mladší kus. Starého psa novým kouskům nenaučíš, však to znáte. Štěně se snadno naučí, co mu přísluší a co ne, pochopí, podle jakých zásad to v domácnosti šlape a také si to nebude brát tak osobně, když mu dá kočka za porušení pravidel za vyučenou.

Odděleně, prosím

Tahle zásada platí o miskách s jídlem, pelíšcích i toaletách. Myslet si, že se přátelsky podělí by byla chyba. Kde je jídlo, tam končí všechna přátelství! Každému mazlíčkovi tedy dopřejte jeho vlastní mističku s přísunem potravy i toaletu. Nenechávejte je sdílet ani hračky, každý ať má svou hromádku k zabavení. Zabráníte tak zbytečným rozbrojům.

Doufáme, že Vám naše sebrané tipy přijdou k duhu a vzpomenete si na nás, pokud Vás nějaké takové mezidruhové seznamování čeká.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page