top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak chtějí vědci zatočit s kočičí obezitou?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Půlnoc? Správný čas pro nějakou lotrovinu.

Tloustnou kočky v průběhu svého života? Nebo to závisí jen na jejich životním stylu? Majitelé koček ani veterináři si dlouhou dobu nebyli jistí. Vědci z univerzity v kanadském Guelph ale nyní získali přístup k údajům o více než 19 milionech koček. A co z nich vyčetli?

Na Ontario Veterinary College zjistili, že kočky s přibývajícím věkem tloustnou a jejich průměrná váha roste. Zjištění uveřejněná v časopise Journal of American Veterinary Medical Association ukazují, že když se z kotěte stává dospělá kočka, váha se pomalu plazí nahoru. Zlom ale přichází asi v osmi letech.

Kdy by kočka měla přestat přibírat na váze?

Tento výzkum – první svého druhu, tedy první, který používá tak velký datový fond – poskytuje důležité výchozí informace pro veterináře. ,,Lidé vědí, jaká je jejich ideální váha a jaké váhy by se měli držet. U koček jsme ale nic takového neznali. Stanovení vzoru hmotností závisejících na věku kočky nám poskytuje důležitá vodítka například během léčby,” vyjádřila se veterinářka Theresa Bernardo.

Odborníci analyzovali pod vedením Adama Campigotto 54 milionů měření provedených na 19 milionech koček. Data rozdělili podle pohlaví, kastrace a plemene. Potvrdili, že kocouři bývají těžší než kočky, stejně tak kastrované kočky většinou váží více. Čtyři nejběžnější plemena (kočky siamské, himalájské, perské a mainské mývalí) dosáhla průměrné váhy, tedy takové, která neroste, ve věku mezi 6 až 10 roky.

Vědci se proto chystají sledovat nejčastější nemoci, v jakém věku kočku postihly, a zda mohou mít spojitost právě se zvyšující se hmotností.

Nečekejte na příznaky, předejděte jim

Pro majitele je nejdůležitější sledovat váhu kočky, od zmiňovaných osmi let už by se neměla příliš zvyšovat. Kočky totiž bývají podle veterinářů přehlíženy, páníčci je nevodí na prohlídky tak často jako psy, a jejich váhu většinou nikdo nesleduje. Proto by odborníci chtěli, aby si majitelé koupili váhu a tento ukazatel neignorovali. Navýšení i snížení váhy totiž může být zásadní.

Výzkumný tým také plánuje studovat způsoby, jak lze omezit kočičí obezitu. A to například díky automatickým krmítkům, které by kočkám podávaly jen odpovídající množství krmiva, a mohly by také mít zabudovanou váhu. ,,Zaměříme se spíše na monitorování zdravé kočky, aby k ní k žádnému onemocnění nedošlo. Dříve identifikujeme možné příznaky a zlepšíme kvalitu života mazlíčků,” doplnila Bernardo.

Sledujete váhu svých chlupatých kámošů?

Studii popsal web sciencedaily.com

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page