top of page

CATIO MAGAZÍN

Feliti kastruje: Kastrace pouličních koček

Aktualizováno: 12. 12. 2020


To víš, že si tě dobře pamatuji, ale neměl bys jít zase na čerstvý vzduch?

Jak zabráníte kočce, aby dělala “psí” kusy, když chce opustit balkon a odejít za kocourem? Ne každý stále ví, že má mít byt, balkon a okna zabezpečeny proti úrazu roztoužené kočky. Kočka se dostane ven, v lepším případě se nezraní, ale možná přinese dárek v podobě koťat. Zhorší se kvalita života kastrované kočky?

Jak se rozhodnout?

Co když neexistuje jedna správná odpověď pro všechny majitele? Sterilizace a kastrace má své výhody i nevýhody.  Výhodou je kontrola plodnosti kočky a předcházení tragédií koťat, které nemusí mít vždy veselý osud. Žádostivost může velmi kočku (a pak i jejího majitele) vyčerpávat. Hormonální výkyvy mohou působit na kočku negativně.

Takový zákrok může u některých jedinců podnítit lenivou notu, ale většina koček nadále ráda hru. Omezení teritoriálního chování u kocourů je také sporné. Někteří kocouři značkují i po kastraci a určitá část koček může mít problém s inkontinencí. Strašákem chovatelů je pyometra, která se u nekastrovaných koček vyskytuje v 2,2 procentech.

Kastrace pouličních koček

Od otázky domácích opečovávaných koček přecházíme ke kočkám pouličním. Je takový zákrok vhodný? Etický? Z pohledu udržení přiměřené kočičí kolonie a jejího zdraví zřejmě ano. O osudech jednotlivých koček a jejich osudech se můžete dozvědět více na Facebooku neziskové organizace Feliti.

Program je určený kočkám toulavým, opuštěným nebo volně pobíhajícím po vašem pozemku a díky dobrovolným darům pomáhá uhradit kastrace těchto bezprizorních koček a udržet ekosystém v rovnováze. Za vznik vděčí program Feliti paní Aleně Pávkové a díky obětavosti řady dobrovolníků se vychází vstříc také různým kočičím útulkům, které bojují s množstvím koček, které k nim proudí. Aktuálně spolupracují se 120 veterináři.

Chcete se dozvědět více? Nebo máte ve svém okolí toulavou kočku? Poraďte se ve Feliti, jak postupovat. Pokud byste rádi sponzorovali jejich činnost, čtěte leták výše.

Více na Feliti.cz

Foto: Feliti kastruje a Catio.cz archiv

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page