top of page

CATIO MAGAZÍN

Co všechno mohou prozradit kočičí oči

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Tak schválně, co myslíš, že teď chci?

Pokud jste na svoji kočku naladěni, umíte chápat různé její výrazy (hladový upřený pohled se nepočítá). Naváže-li s vámi kočka oční kontakt a pomalu mrká, vyjadřuje vám tím svoji lásku. Co dalšího mohou prozradit kočičí oči?

Barva kočičích očí

Příroda byla ke kočkám štědrá, dala jim oči hloubky vesmíru. Kočičí oči mohou být ostře žluté, jantarové až rezavé, modré nebo zelené. Některé kočky mohou mít každé oko jinak barevné, případně dvoubarevné oči (tzv. heterochromie). Je to dáno množstvím pigmentu v oku kočky. Někdy se vám může zdát, jakoby se barva očí kočky měnila, ale je-li kočka zdravá, bude to dáno spíše úhlem, ze kterého kočce do očí koukáte. Pokud by byla kočka nervózní a zdravotně neprospívala, je vhodné ji vzít k veterinárnímu lékaři. Změna barvy očí může být příznakem nemoci.

Kdy se mění kočkám oči

Všechna koťata se rodí s modrou barvou očí. Kolem třetího měsíce se může začít projevovat jakou barvu budou mít oči kočky v dospělosti. Barva očí nemá přímou souvislost s barvou srsti. Nicméně u určitých plemen mohou být preferované určité odstíny.

Nemoci očí

Kočky mohou trpět celou řadou očních nemocí (od méně závažných, až po komplikované). Je vhodné sledovat, zda se v oku kočky hromadí hnis, zda je v oku kočky vidět “obláček” nebo zakalení nebo zda je oko zarudlé (může si na toulkách nebo při bitkách poranit rohovku). Pokud je viditelná mžurka (třetí víčko), pak nemusí být váš kočičí kamarád v dobré kondici. Kočka může být ohrožena zánětem spojivek, glaukomem, rakovinou nebo slepotou (dle dostupných zdrojů ale žijí slepé kočky stejně spokojeně v domácnostech jako před oslepnutím).

Duševní rozpoložení

Kočičí oči bývaly prý považovány ve starověku za spojnici (vstupní bránu) mezi naším a posmrtným světem, proto se Egypťané kočkám do očí nedívali přímo, jen se jim uctivě poklonili. Přímý pohled do očí kočky mohou chápat jako agresivní gesto. Mrkání je pak výrazem lásky. Zornice se u koček mění podle denní doby nebo duševního rozpoložení (všimněte si, jak se zornice rozšíří, když kočka číhá na hračku nebo myš). Někdy na vás kočka může doslova civět, je to proto, že jste centrem jejího života a prostě vás ráda pozoruje. Každá kočka má stejně svůj originální způsob, jak s vámi bude komunikovat. Pokud jste tedy na svoji kočku naladěni, budete umět tyto jednotlivost rozklíčovat.

Máte nějaký trik, jak svojí kočce čistíte koutky očí? Napište nám do komentáře.

Foto: Archiv Catio.cz

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page