top of page

CATIO MAGAZÍN

Co byste měli vědět o kočičí srsti?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Pravidelná péče je základ spokojené chlupaté koule.

Vzhled kůže a srsti je jedním z důležitých ukazatelů zdraví vaší kočky. Kožíšek by měl být lesklý a hladký, ne hrubý nebo křehký. Kůže se musí zdát pružná, nikoli šupinatá a mastná. Krmení bohaté na živiny ovlivňují srst zevnitř, péče a ,,kočičí kosmetika” naopak zvnějšku.

Selektivní chov vedl v historii k odlišnostem ve vzhledu, ale i složení kožichu u jednotlivých plemen:

  1. holé Sphinx,

  2. hladká orientální plemena s řídkou podsadou,

  3. domácí krátkosrsté s jemnou podsadou, která poskytuje dostatečnou izolaci,

  4. dlouhosrsté s hedvábnými chlupy, které se ale snadno zamotávají.

Změna za změnou

Kočky žijící v chladnějším podnebí pouští dvakrát ročně chlupy, na jaře a na podzim, během tohoto období odpadne většina podsady ve shlucích. Chlupáči zvyklí na teplo domova většinou vymění srst jen jednou z rok, pokud dvakrát, tak si toho skoro ani nevšimnete. 

Kožní buňky se velmi rychle obměňují. K udržení kožichu a kůže ve zdravé kondici je nutná vyvážená strava s obsahem stravitelných bílkovin, tuky, minerály a bílkoviny. Stejně tak dostatečný počet kalorií.

Kožíšek je ukazatelem všeho

Nemoc nebo stres, zejména pokud jsou chronické, napáchají na kočičím kožichu opravdu velké škody. Stejně tak vidíte na kožíšku hormonální nerovnováhu, metabolické problémy, špatné trávení nebo vnitřní parazity. Artritida a obezita zase způsobují šupinatou kůži.

Během zimy trpí některé kočky podrážděním kůže kvůli suchému vzduchu a nedostatku vlhkosti v našich domovech. Kočky, které mají alergie na pyly ze stromů, rostlin nebo trávy, mohou mít po dobu jara kožní problémy. Chlupy kočkám vypadávají i když mají blechy nebo jiné parazity.

A jak je to s odolností?

Máme pro vás i pár vědeckých faktů. Podle zoologů z univerzity v Berkeley a San Diegu se tlustší chlup zlomí snadněji než tenký. Koně a medvědi mají odolnější, tedy tenčí chlupy než sloni. Lidský chlup ale žádný jiný savec nepřekonal. Také uvedli, že kočky mají jemné, ale husté chlupy. Tak skvěle chrání proti vodě a do podsady se voda nedostane.

Srst kočky je tvořen třemi typy chlupů. Na vnějšku chrání kůži dlouhé a silné pesíky. Chlupové váčky, které má každý pesík,  jsou ovládány nervy. Podle pesíků poznáme kočičí náladu, strach, hněv nebo zimu. Do pesíků se ještě míchají tvrdší osiníky. Pod těmito druhy chlupů je podsada, která izoluje kůži. 

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page