top of page

CATIO MAGAZÍN

Britskou kočičku bych s klidným svědomím doporučila k dětem

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Trošku si k tobě přivoním!

Paní Hana Kostelecká Šulcová se chovem koček zabývá již 40 let. Říká, že ze začátku byl chov spíše pasivní a více se týkal vystavování, ale posledních 10 let se chovu věnuje intenzivněji a snaží se zaměřit především na zdraví odchovaných koťátek a koček. Jací jsou její svěřenci v chovu Z Klajdovky, CZ? Pojďme nahlédnout pod podkličku chovatelské stanice britských krátkosrstých koček.

Hani, britská krátkosrstá kočka (British Shorthair) bývá označována za plemeno velmi přátelské a milé, můžete to potvrdit? Hodí se k dětem?

Britskou kočičku bych s klidným svědomím doporučila k dětem, k těm menším samozřejmě pod dohledem, ale je to opravdu klidné plemeno a označení gaučový plyšák k němu sedí. I když jako každá kočka je svá a má svoje doby, kdy dokáže být opravdu hodně aktivní, ale kočičky jsou to milé a spřátelskou povahou

Kam sahá historie tohoto plemene?

Na konci 19. století ve Velké Británii byly přikřižovány perské a exotické kočky do plemene, ale v 70. letech 20. století došlo ke sjednocení plemene pod názvem Britská krátkosrstá kočka.

Jak se toto plemeno odlišuje od kočky kartouzské? Mají něco společného?

Britská kočka je kočka kratšího a zavalitějšího typu, s krátkou srstí, malými zakulacenými oušky a kulatou hlavičkou. Chová se kromě modré barvy v široké škále barev, od plných barev, všechny možné varianty želvovinových, s kresbou, stříbřité, kouřové, stínované, zlaté a color point.

Nyní byla jako sesterské plemeno uznána i dlouhosrstá varianta. Barvy očí mohou být různé, od oranžové, modré, zelené a mohou být i různooké. Kartouzská kočka naopak pochází z Francie, je chována výlučne v modré barvě, její hlava má tvar obráceného lichoběžníku a oči jsou podstatně světlejší než u britských oranžookých koček.

Více o britské krátkosrsté kočce zde.

Je toto plemeno náchylnější k určitým chorobám? Jak o britku pečovat tak, aby žila, co nejdéle (a spokojeně)?

V souvislosti s britskou kočkou bývá často zminována HCM – hypertrofická kardiomyopatie. Na diagnostiku tohoto onemocnění není zatím vyvinutý průkazný genetický test, je potřeba sledovat linie, kde se toto onemocnění vyskytuje pomocí ultrazvuku zkušeným kardiologem.

Péče je jednoduchá, základem je samozřejmě kvalitní strava, nepřekrmování, protože ve starším věku a s ubývající aktivitou mají pak sklon k tloustnutí. Kočičku je dobré 1 x týdně vyčesat hřebenem nebo kartáčem, ovšem není to nutné přehánět, protože srst je krátká. Zvlášt kočky, které chodí na výstavu pak při intenzivním kartáčování by měly srst zničenou a vytvořily by se v ní záškuby, které pak mají samozřejmě vliv na hodnocení kočičí krásy.

Které vlastnosti britské kočky Vy sama obdivujete?

Jako u všech koček obdivuji jejich nezávislost, pohodu a schopnost být třeba v dokonalé symbióze s pejsky, sama jsem měla jezevčíka, se kterým vždy spaly v pelíšku. Jako každá kočka je svá…

Povězte nám něco o Vašem chovu, prosím…

Svůj chov jsem postavila na modřeželvovinové kočičce a posléze na skořicové bikolorce – importu z Ruska. Po ní jsem si nechala z vrhu sestry, obě želvovinové, jednu černou a druhou čokoládovou, protože mě zajímalo, jaké barevné varianty se mi podaří odchovat. Bohužel černá želvovinová kočička Janinka porodila, 2 x císařským řezem, tak jsem ji nechala vykastrovat a užívá si gaučového povalování a výstavní kariéru kastráta. Na liniích druhé čokoládové Jasmínky chovám dodnes.

Chov není jen o tom mít krásná kotátka, ale snažit se výberem rodičů předat to nej… A hlavně jim pak najít ty správné majitele a mazlitele, aby se měli prostě fajn.

Děkujeme za rozhovor.

Foto: Archiv Hany Kostelecké Šulcové

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page