top of page

CATIO MAGAZÍN

Britská zoologická zahrada zachraňuje divoké kočky. Inspiruje české zoo?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Elegantní a důstojná kočka divoká se snad konečně dočká ochrany a podpory.

V září tohoto roku napsala ZOO v britském Northumberlandu na svůj web, že se zapojuje do Wildcat Conservation Programme – nadace, která zachraňuje divoké kočky. Jak to celé funguje? A jak to s divokými kočkami vypadá v u nás?

Zoologická zahrada na začátku září přivítala mladou dvojici divokých koček, Rosse a Cromarty. Tento pár měl v minulém roce několik koťat a ZOO doufá, že se i v budoucnu bude rozmnožovat. Ross má tři roky a Cromarty čtyři, pojmenováni jsou po místech ve Skotsku, kde dříve divoké kočky žily ve volné přírodě.

,,Čekali jsme dlouho, abychom se mohli stát členy tohoto prestižního programu. Chceme nejen přispět k ochraně původního druhu koček, ale i poskytnout návštěvníkům příležitost dozvědět se o divokých kočkách více a nezapomenout na pomalu mizící druh,” řekla kurátorka ZOO Maxine Bradley.

Druh žádající ochranu

Skotské divoké kočky se od domestikovaných koček liší v několika ohledech. Jsou objemnější a mohou vážit až osm kilogramů. Mají větší čelist ve srovnání s tělem, a to právě kvůli konzumaci syrového masa. Nejvýraznějším znamením je jasně pruhovaný ocas.

Cílem záchranného programu je obnovit v zajetí populace divokých koček životaschopné ve skotské vysočině. Program koordinuje Skotská královská zoologická společnost. Počet jedinců divokých koček je extrémně nízký hlavně kvůli ubývání přirozeného prostředí pro život. Mezinárodní unie pro ochranu přírody (The International Union for the Conservation of Nature) také uvedla, že hybridizace, tedy křížení s domestikovanými jedinci, je pro tento druh velkou hrozbou.

Ani v Česku není v bezpečí

Druh kočky divoké vymizel koncem 18. století z české přírody, a to hlavně kvůli přeměně přirozených lesů a lovu ,,škodné”. Občas se k nám zatoulali jen jedinci ze Slovenska nebo Německa. Aktuálně se ale díky fotopastem dozvídáme, že několik divokých koček u nás žije, ověřené počty ale zatím neexistují. To pro nás znamená naději na budoucí ochranu divokých koček, jejich jasné rozlišení od koček domácích a rozmnožení i na českém území.

Jaké zážitky máte s divokými kočkami vy? Znáte je jen ze zoologických zahrad?

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page