top of page

CATIO MAGAZÍN

Alergik a kočka v jedné domácnosti? Opatření pro bezproblémové soužití

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Budu tě milovat, ale jen nekýchej...

Škrabání, kýchání, vodnatá rýma, červené oči a nos. Po kapsách léky a inhalátory – znáte to dobře? Váš lékař se na pořízení kočky moc netváří… Jaká jsou pro a proti chování kočky v domácnosti klientů alergologií? A jak lze soužití alergika a kočky usnadni? Možným argumentem pro kočku, který by mohl obměkčit i vašeho lékaře, je vliv na psychiku (u chronicky nemocných je podpoření této oblasti klíčové pro snížení negativních dopadů nemoci na pacienta) a stimulaci vaší odolnosti.

Úklid a dieta

Pokud máte alergii na roztoče ve zvířecí srsti (alergie na zvířecí srst se dá prokázat jednoduchým testem na alergologii), pak se připravte na pravidelný důkladný úklid a častější výměnu lůžkovin. Některým projevům alergie lze samozřejmě předcházet změnou stravy (zejména, pokud máte alergie kombinované). Například se doporučuje při alergii na roztoče ve zvířecí srsti snížit množství konzumovaných oříšků. Pokud po kočce z celého srdce toužíte, pak si kočku pořiďte. Psychika je důležitá. A vy si třeba časem zvyknete.

Panika? Kdy si kočku nepořizovat?

Kočku si nepořizujte tehdy, když nejste ochotni změnit svoje návyky (úklid, strava), když panikaříte pokaždé, co se na vás kočka podívá jen přes sklo cizího okna. Kočka si zaslouží přijít do domácnosti očekávaná. Pro blaho vaší šelmičky, budete muset váš byt uzpůsobit. Pokud nejste ochotni počkat, než se vaše imunita vyladí na nového kamaráda, neberte si kočku domů. Dejte jí šanci najít stálý domov.

Jak zjistíte, zda se svojí kočkou zvládnete žít?

Velmi záleží na závažnosti vašeho zdravotního stavu. Lidé s těžkou poruchou imunity si budou muset kočičího společníka odpustit. Vy ostatní se sledujte a zapisujte si poznámky, jak reagujete na kočky venku, kočky v kavárnách nebo na návštěvě. Máte alergii bez ohledu na místo a kočku? Nepořizujte si ji. Vy ostatní to musíte buď risknout nebo kočku oželet. Každá kočka má malinko jinou srst, jinak se potí a tak nelze předem určit, zda se u vás alergie na vaši kočku projeví (a v jaké intenzitě).

Vzali jste si kočku, ačkoliv jste vy nebo někdo z rodiny alergikem? Jak vypadalo vaše sžívání?

Tip redakce: Mám kočky dvě. Jedna mi může spát i na hlavě a nic se nestane. Na srst druhého kocourka jsem si musela zvykat asi rok, možná i rok a půl. Měl jemnější srst a kýchala jsem, jen se přiblížil. V té době jsem začala držet bezhistaminovou dietu (kvůli výsledkům testů) a můj stav se rázem zlepšil. Je dost možné, že právě z této diety těžil i můj kocour.

Foto: Lenka Šebelová

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page