top of page

CATIO MAGAZÍN

Alergie na kočky? Minimalizujte příčiny!

Aktualizováno: 12. 12. 2020



Kočičí alergie je jednou z nejrozšířenějších typů alergií vůbec. Život s ní může vyvolat řadu otázek. Určitě to ale není důvod k tomu, abyste se své kočičky zbavili. I alergik může spokojeně žít se svým kočičím kamarádem. Je jen třeba se řídit několika základními pravidly. Jakými?

Jedním z nejrozšířenějších mýtů je tvrzení, že jsme alergičtí na kočičí srst. To ale není skutečné jádro problému. Na svědomí to mají totiž kočičí sliny, které se na srst dostávají olizováním. Lidé si proto často pořizují kočku Sphynx, protože si myslí, že kočka bez chlupů je zkrátka antialergenní mazlíček. Tak to ale opravdu není :).

Nejčastější příznaky alergie

Určitě jste se v minulosti setkali s lidmi, kteří začnou chvíli po pomazlení kočičího kámoše kýchat, kašlat, někdy je i svědí nos a během chvilky se spustí vodová rýma. Dalšími běžnými příznaky jsou kopřivka, pálení a svědění očí nebo kašel. Podcenění těchto symptomů může vést dokonce i k astmatu. Co tedy dělat proto, abychom si soužití s kočičkou nebo kocourkem co nejvíce užili, ale zároveň neriskovali vlastní zdraví?

Jedním z největších problémů je prach, ve kterém se vyskytuje opadaná srst našich mazlíčků. Zametání chlupů, tedy víření alergenů, může být pro alergika skutečně nepříjemné, a proto bychom ho měli od této aktivity osvobodit. Další z “nebezpečných” úkolů je čištění kočičího záchůdku. Pokud jste alergik, požádejte jiného člena rodiny, aby vás zastoupil. Vy můžete mezi tím třeba umýt nádobí :).

Samotnou kapitolou jsou koberce, které alergeny zachycují ve velkém. V nejlepším případě je tedy odstraňte a na úklid podlahy používejte speciální protialergické prostředky. Nezapomínejte i na péči o kočičí pelíšky – pravidelně je odchlupujte a perte. Tím velkou měrou zamezíte kumulaci alergenů. Dále pamatujte na to, že čím častěji budete kočičku česat, tím spíše se zbavíte starých chlupů, na kterých se vyskytují škodiči v podobě alergenů.

Do ložnice ne

Pokud rádi trávíte noc v posteli s vaším kočičím parťákem, tak vás zklameme. Vytyčte si v bytě jednou “antialergické” stanoviště, nejlépe ložnici, a kočku do ní striktně nepouštějte.

Budete-li dodržovat výše uvedené tipy, vaše alergie si minimalizuje a by si budete moct užívat spokojený život ve společnosti milovaného chlupáče.

Neodkládejte léčbu

Všechny výše vypsané body budou k ničemu, pokud se nepodrobíte léčbě pod lékařským dohledem. Existuje celá řada léků, které vám v tomto boji pomůžou. Určitě se nebojte poradit se svým alergologem, který vám udělá potřebné testy a na jejich základě nasadí účinnou terapii.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page