top of page

CATIO MAGAZÍN

A co když přijde rýmička?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Pozor budu kýchat. 3, 2, 1...

Mužská rýmička, podzimní kašlíky ve školce nebo kočičí rýmička rozdíl nedělají. Jsou úporné a ve všech případech je výsledkem jedinec malátný a rozmrzelý. Dost často zvíře odmítá tekutiny a zdravé potraviny. Jak poznat, že se to týká i vaší kočky? Kromě nechutenství a pšíkání má toto onemocnění u koček i další příznaky. Víte, jak vyléčit vaši kočku?

Když se ochladí, rýma přichází

S chladnějším počasím sledujte svoji kočku bedlivěji. Pšíká? Teče jí z očí nebo nosu? Je malátná? Je z aktivního chlupáče rozmrzelý spáč? Zkontrolujte očkovací průkaz svojí kočky a zajeďte na veterinu. Různé kočičí viry dělají problém spíše kočce samotné. Nemusíte se bát nákazy. Nepodceňujte ani péči o kočky žijící mimo vaši domácnost, ty se s viry setkávají v mnohem větší míře, než kočky žijící doma.

Jak podpořit imunitu?

Mazlete se a sledujte kočičí stravovací režim ještě dvakrát tolik, co děláváte, když je zdravá. Kočičí čich může být rýmou ovlivněn, nabízejte jí tedy výživné a lákavě vonící jídla. Nemocná i zdravá kočka jí především nosem… Nevyhýbejte se ani důslednému úklidu a desinfekci bytu, budete mít lepší pocit, zejména, pokud zvířat chováte několik. Při kalciviróze nebo chřipce je virus přítomen i ve výkalech, umývejte si dobře ruce.

Délka léčby

U malých koťat nebo chronicky nemocných koček, může být rýma ohrožující onemocnění. Přidružit se mohou vřídky na měkkém patře, kočka může hodně slinit. Přidat se může také zánět spojivek (a pokud se zkomplikuje, může dojít i k poškození rohovky). Menší procento koček nemusí onemocnět vůbec, ale může nakazit další. Inkubační doba trvá obvykle mezi 2-6 dny. Některá kočka se vyléčí už po týdnu, jiné to zabere delší čas. Ohroženy jsou zejména starší kočky s horší imunitou.

Další opatření

Jestliže máte děti, máte nejspíše také zvlhčovač vzduchu – kočce s rýmou neuškodí. Zapněte ho a umístěte ke spící kočce. Jinak budete páru nadechovat spíše vy sami, až ji budete honit. Kočce můžete otírat čumák ručníkem namočeným ve vlažné vodě (nastříhejte si třeba starší ručník na menší dílky). Někteří také doporučují kočce podávat přípravek s lysinem (aminokyselina pro podporu imunity).

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page