top of page

CATIO MAGAZÍN

7 faktů, které zná jen opravdový odborník na kočky

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Fakta o mně jsou jasná: chci spát a sem tam něco k snědku.

Ačkoli je všichni dobře znají, představují kočky pro své majitele jedno velké tajemství. Nejeden z nich si myslí, že svého chlupáče dobře zná. My si ale myslíme, že je pár věcí, které ví jen opravdový milovník koček. Které to jsou?

Kočky válcují psy

Podle Americké veterinární asociace bylo v amerických domácnostech v roce 2007 celkem 81 721 000 koček, zatímco psů jen 72 114 000. V pozdějším roce ani v jiné zemi se podobné sčítání neprovádělo. Je to sice jen malý rozdíl, ale je tam!

Kočky jsou decentními pijany

Pokud sledujete, jak kočka pije, sledujete velmi jemný pohyb a proces. Místo toho, aby jí voda šplíchala všude kolem misky (stejně jako jiným chlupáčům, víme o koho jde), dotýká se něžně hladiny vody a vytváří sloupec, díky němuž neukápne ani kapka. V každém ,,kole” se kočce dostane do pusy asi 0,1 mililitru tekutiny. Při čtyřech napitích za vteřinu jsou to asi čtyři čajové lžičky za minutu.

Chlupatí tlouštíci

Člověk není jediným druhem, u něhož se zvyšuje počet jedinců s obezitou. Podle Asociace pro prevenci obezity u zvířat má balon kolem pasu více než 54 procent koček a psů, tedy asi 50 milionů koček. Majitelé by si proto měli hlídat, jak moc se jejich korpulentní chlupatá dáma nebo gentleman hýbe, a podle toho uzpůsobit stravu.

Možná nebudou tak chytré jako psi

Studie z roku 2012 zveřejněná ve sborníku Národní akademie věd říká, že sociálním druhům zvířat, jako jsou psi, rostl mozek rychleji, než ne natolik domestikovaným druhům, tedy třeba kočkám.

Protože psi dokáží najít drogy a zachraňovat lidi, jsou oproti kočkám, které dokáží chytit komára, považováni za chytřejší. 

I kočky mají něco v hlavě

V roce 2010 vědci z Wildlife Conservation Society tvrdili, že v Amazonii pozorovali kočku, která napodobovala zvuky své kořisti – malé opice. Když se pak opička přiblížila, byla pro divokou kočku jistou kořistí. Je to taky důkaz toho, že kočky mají opravdu na mysli hlavně jídlo!

Paměť jako slon

Kočky si prý pamatují překážky asi 10 minut a mají lepší svalovou, než vizuální paměť.

Globální oteplování = více koťátek

Ze všech možných dopadů změn klimatu je tento pravděpodobně nejroztomilejší. Vyšší teploty a kratší zimy mohou vést k delšímu období rozmnožování nejen koček. Nemůžeme se ale rozhodnout, jestli jde skutečně o dobrou zprávu. Bude mít každé kotě milující rodinu?

Tak co, dozvěděli jste se něco nového?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page