top of page

CATIO MAGAZÍN

6 dobrých rad, co s kočičím marodem

Tak je zase tu. Přišel. Jako každoročně. Podzim ve vší parádě, vážení. Na jednu stranu období krásného pestrobarevného listí, na druhou čas nepříjemných viróz, způsobených rychlým úprkem rtuti ze stupnice teploměru. Když přepadne takové nachlazeníčko nás lidi, většina se balí do deky a spolehne se na horký čaj a ozkoušené medicíny. Ale co si počít, když se zachvěje zdraví Vaší kočky? Sepsali jsme pro Vás šest těch nejlepších triků, co dělat, když se kočka nachladí. Věříme, že Vám pomohou s klidným prožitím podzimního období.

RADA Č.1 – Žínku na ni!

Kočky se při nachlazení většinou potýkají s nepříjemnostmi, jako jsou vodnaté oči, kýchání a ucpané dutiny. Pomocí, kterou nabízí alternativní medicína je obyčejná žínka namočená v teplé vodě. Jemně, se vší láskou, otírejte kočičce tvář – pomůžete jí tím s vyčištěním nosu, úst i očí. Žínku průběžně perte v připravené teplé vodě, ať je na otírací proceduru čistá.

RADA Č.2 – Přitopte pod kotlem!

Nebo zvyšte výkon radiátorů. Každý, na co se cítí. Nebojte se vzít na pomoc ani deky, polštáře a peřiny. Svého maroda prostě zabalte do tepla, léčba funguje podobně jako u lidí. Pokud se Vám podaří dostat kočku do horkého, parného prostředí, bude to velké plus. Máme na mysli koupelnu, nebo blízkost výparníku. Kočce se uvolní dýchací cesty a zmírníte napětí, které kočka cítí v hlavě. Pokud se jí takové prostředí nebude líbit, zkuste kočku přesvědčit svou přítomností, hlaďte ji a škrabkejte, tak jak to má ráda. Uklidní se a proceduru absolvuje snadněji.

RADA Č. 3 – Výživa je Vaše starost

Díky ucpaným dutinám i nevalnému zdravotnímu stavu může kočka ztrácet chuť k jídlu. Je na Vás, abyste se postarali, že během stonání nebude o hladu. Pročtěte náš starší článek o tom, jak kočku navnadit k jídlu, některé typy můžete aplikovat i v této situaci. Pro ty, kterým se víc číst nechce, jen krátce poradíme, že je dobré jídlo zahřát, rozvoní se a kočku přiláká. Trocha teplé vody bude mít podobný účinek a navíc se bude lépe konzumovat. Takže šup a bude ham.

RADA Č. 4 – Hydratace bez legrace

A teď vážně a bez rýmování. Udržet kočku hydratovanou je důležité, obzvlášť při nachlazení. Miska vody je základ. Dobrý páníček také kočku bude kontrolovat tímto jednoduchým trikem: Vezměte mezi dva prsty kočku za kůži za krkem, asi tak, jako kočičí matka nosí svá koťata. Kůži podržte asi pět vteřin a pak bedlivě pozorujte. Pokud se vytáhnutá kůže nevrátí do původní pozice, máme tu příznak dehydratace. Další pomůckou je nakouknout na dásně, rudé a lepkavé značí také málo tekutin.

RADA Č. 5 – Člověk, kočka, člověk, kočka

Ať je Vám kočka sebelepším parťákem, klidně i nejlepším přítelem, nezapomínejte, že není lidského původu. To znamená, že její tělíčko není stavěné na medikamenty, určené lidem. Veškeré Vaše sirupy na kašel, tabletky i kapky, které Vám skvěle fungují, jsou zapovězeny domácím mazlíčkům. Jediným povoleným je vitamín C, i tak ovšem po poradě s veterinářem, pro jistotu.

RADA Č. 6 – Pacienta na samotku

Kočky se nejčastěji nakazí jedna od druhé. A z tohoto můžeme vycházet, pokud chcete kočku nutně uchovat zdravou, omezte jí vycházky, a když už venku být musí, pečlivě ji hlídejte. Pokud už nemocná je, ušetřete nákazy ostatní zástupkyně kočičího plemena a naordinujte kočce domácí léčbu, tak, aby nepřišla do kontaktu s jinými. Totéž platí v případě dalších domácích mazlíčků, Vašeho bacilonosiče izolujte na nějaký čas od kolektivu, ať nakonec nemáte celou smečku usmrkaných zvířátek.

Šest nejdůležitějších bodů máte k dispozici a my Vám přejeme, ať rady fungují a Vaše kočka je brzo v nejlepší kondici. Pokud máte nějakou svou osvědčenou radu, napište nám ji, buď do komentářů, na facebook, nebo třeba do zpráv, je to na Vás. Ostatní majitelé zvířátek se tak budou moci něco více přiučit a své kočce také pomoci.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page