top of page

CATIO MAGAZÍN

12 ideálních psích kamarádů pro kočku

Dlouhá léta se mezi milovníky chlupáčů svádí boj, kde strany jsou jasné. Pes nebo kočka? Kočka nebo pes? Najdou se i tací, kteří nejenže propadli hluboké vášni k uhrančivým kočičím očím, ale jejich srdce zároveň bije pro uslintané psí kamarády. Jestli tedy stále váháte, jaký aportující mazlík se hodí k vaší elegantní královně, následující informace vám dozajista pomohou.

Přinášíme vám novou studii z dalekého USA. Vědci se ptali největších a celosvětově uznávaných organizací zabývajících se plemeny psů a koček jako je Kennel Clubem, PetHelpful nebo Vetstreet na to, která psí rasa je na tom při pořízení do čistě kočičí domácnosti nejlépe.

Baset

A jedeme hezky podle abecedy. Pokud zapátráte v Googlu zjistíte, že baset je roztomilá zvětšenina jezevčíka s vyplandanýma ušima a povislýma očima. Kvůli tomu nabýváme dojmu, že je stále smutný. Někdy až moc. Má ale velice klidnou, línou a samostatnou povahu. Taková kočka uvnitř roztomile legračního psa.

Bígl

Jdeme dál, bígl. Podle Kennel Clubu je toto plemeno naprosto ideální, protože je neskutečně pohodové a přátelské ke všemu, co se hýbe. Tedy pokud se to před nimi zrovna neprohání po poli. Ke kočkám se tedy chovají vzorně uvnitř v bytě, venku se ale jeho pudy krotí hůře.

Bišonek

Chundelatý bílý obláček vhodný pro alergiky na srst. Což asi nebudete, pokud máte kočku, ale je to bod k dobru. Byl vyhodnocen jako láskyplná oběť své vlastní přítulnosti. Protože jak všichni víme, kočky si pečlivě vybírají, kdy a jak přesně se nechají mazlit. Můžete si ale být jistí, že vaší kočce nijak neublíží. Správně vychovaný bišonek by měl milovat i zloděje nebo pošťáka.

Bostonský teriér

Bostonský teriér zní jako svalnatý rváč z bostonské ulice. Dokonce tak trochu boxersky i vypadá. Nenechte se mýlit, není tomu tak. Tento teriér je velice živý, inteligentní a snadno cvičitelný pes, který miluje děti i ostatní zvířata obětavou psí láskou.

Japonský chin

Další malou neznámou je pro vás pravděpodobně japonský chin. Vypadá trochu jako Jackie Chan, především díky svému ne úplně inteligentnímu výrazu v obličeji. Nechybí mu ani pružnost hodná bojovníka. Nebo kočky. Z průzkumu také vyplývá, že se umí velice dobře přizpůsobit různým stresovým situacím, například životu s energeticky náročnými koťátky.

Kavalír king charles španěl

Následuje přímo královský pes. Kavalír king charles španěl. Tento psí panovník má zálibu ve všech stvořeních menších, než je on sám. Dokonce si k nim utváří přímo vřelý vztah. Jako každý šlechtic má ale své manýry a je proto důležité k sobě tato dvě lordstva uvést náležitým způsobem.

Labradorský retrívr

A konečně něco většího a známějšího. Nikoho nepřekvapí svou láskou, ochotou a poslušností labradorský retrívr. Všichni chovatelé tohoto plemene se shodují, že jemnějšího a přátelštějšího psa ke všemu živému by si mohli jen těžko přát.

Maltézský psík

A zpátky do miniatur, přece jen, když vám do kočky kousne maltézský psík, nezpůsobí to takové škody, než když ji rovnou sežere větší chlupatá obluda. Uklidníme se, familiárně „maltézáček“ určitě do nikoho kousat nebude. Je to chlupáč sic kurážný a veselý, v domácnosti s kočkou je ovšem rozumný, klidný a stará se hlavně o sebe.

Mops

Mops je živý psík hravé povahy. Nemá sklony být agresivní, zvlášť v přítomnosti většího kocoura by se mu to ani nemuselo vyplatit. Rozhodně zaujme svým legračním obličejem, který ovšem předpovídá i zdravotní problémy s dechem. Příznivci roztomilých očí a chrochtavého zvuku se ovšem odradit nenechají a ke své kočce vyberou právě jeho.

Papillon

Dalším vhodným adeptem do kočičí společnosti je motýlek. Teď nemyslím toho bezobratlého létajícího tvora, který provokuje naše kočičí šelmy k výskokům hodným olympijského sportovce. Mám na mysli francouzské plemeno papillon, v překladu tedy motýl, a až uvidíte fotografii, pochopíte proč. Krom jeho okouzlujícího vzhledu, který je Francouzům vlastní, nás překvapí velmi přátelskou povahou k psům i kočkám. Umí být nejen klidný a rozvážný, ale také radostně rozjařený a živý.

Shih-tzu

Ještě orientálněji zní tibetské plemeno shih-tzu [čti ši-cu]. Tento malý společenský pes by měl být, vzhledem ke své slavné minulosti ve společnosti čínských císařů, velice arogantní. Opak je pravdou. Přizpůsobí se téměř každému, jak člověku, tak zvířeti. A ještě u toho zvládne vypadat roztomile.

Zlatý retrívr

A přicházíme ke zlatému hřebu. Hledáte hlídače zahrady, který bude nejen nádherně vypadat, ale bude také hravý mazlivec, trpělivý s koťátky a respektující kočky všech velikostí? Pak je tedy zlatý retrívr to pravé. Tento pes je mezi kočkaři oblíben také proto, že si ke kočkám často navazuje pouto, chrání je a pečuje o ně. Prostě jedna velká zlatá koule lásky.

Kočičky jsou opravdovými panovníky každé domácnosti, do jejich přízně se proto nevetře jen tak někdo. Udělejte to malým chlupáčům snazší, a rovnou jim pořiďte chlupáče většího, se kterým si hned padnou do oka!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page