top of page

CATIO MAGAZÍN

Znáte je? Zapomenuté kočkovité šelmy 2. díl

Aktualizováno: 9. 12. 2020

Asi všichni víme, že na světě existuje několik stovek druhů kočkovitých šelem. Málokdo ale ty divoké zná, popřípadě je třeba viděl v ZOO. V několikadílném seriálu vám pár zapomenutých kočkovitých šelem představíme. Četli jste první část? A které vám představíme jako další?


Skoro jako koťátka u vás na zahradě, že?

Ve druhém díle jsme se zaměřili nejen na ty šelmy kočkovité, které jste možná ani v ZOO nemohli pozorovat s nosem připláclým na sklo, ale i na ty ohrožené.

Irbis neboli levhart sněžný

Ano, je to ten levhart s krásným bílým hustým kožichem. V minulosti se jeho srst lidem líbila natolik, že ji i na úkor masového vybíjení tohoto druhu museli mít doma na stěně nebo na podlaze. A právě proto je teď irbis na středním stupni ohrožení.

Irbisové – kocourci mohou dorůst až do délky tří metrů a žijí spolu se svými družkami ve vysokohorských oblastech střední Asie. Věděli jste, že jde o asi nejlepšího skokana mezi savci? Když totiž překonává horské potoky, příkopy a strže, doskočí až do vzdálenosti 15 metrů.

Rys iberský

Tohoto rysa v našich Beskydech nebo Jeseníkách určitě nepotkáme, žije totiž už jen ve španělských Pyrenejích. Jedná se o nejvíce ohroženou kočkovitou šelmu, během 20. století se jejich počet rapidně snížil. Už nějakou dobu ale vznikají chovná centra a vědci a ochránci přírody se snaží zachovat jejich přirozené prostředí.

Rys si na večeři nosí králíky, myši a zajíce. Našemu známému rysu ostrovidovi se příliš nepodobá, lépe totiž skáče a plave a také má mnohem řidší srst.

Levhart obláčkový

Ač by vás to asi nenapadlo, levhart obláčkový je nejmenší z velkých kočkovitých šelem. Na svém kožíšku má opravdu obláčky. Vyniká zuby podobnými těm, které měl slavný šavlozubý tygr a veeeelmi dlouhý ocas.

Také byste ho potkali v asijských lesích, nebo spíše nepotkali, protože je ohroženým druhem. Mezinárodní zákony jej sice chrání, pytláci si ale neberou servítky a lákadlu nádherné obláčkové kůže a majestátních zubů nemohou odolat.

Pochlubte se, znali jste je?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page