top of page

CATIO MAGAZÍN

Začínáme s cat agility

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Co že to budeme dělat? Agility? A dá se to jíst?

Chcete s vaší kočkou trávit více času pohybem, než lenošením? Pokud vás kočičí agility láká a nevíte, jak začít, poradíme vám.

Klikr trénink

Trénink na klikr je skvělý způsob, jak s kočkou při kočičím agility spolupracovat. Má samozřejmě více privilegií, která by ale vystačila na samostatný článek. Nás teď zajímá vcelku jednoduchý princip klikru,kdy kočka provede požadovaný úkol (např. projde tunelem, přeskočí překážku, kličkuje slalomem…) my použijeme klikr a “klikneme”, což pro kočku znamená signál, že dostane něco opravdu dobrého. O benefitech klikr tréninku u koček se brzy rozepíšeme, tak zůstaňte ve střehu.

Co bude ke cat agility potřeba?

Především jednu cat, neboli kočku. Samozřejmě jich může být i více, ale trénink by se neměl soustředit na více zvířat najednou, neboť pak dostatečně nevynikne individualita každého z nich. To, proč jsou kočky skvělými agility parťáky, jsme vysvětlili už v článku zde.

Ale předtím než vůbec začneme s nákupem profesionálních překážek, měli bychom zjistit, jestli to vás a hlavně vaši kočku bude bavit. K tomu nám bohatě postačí “homemade” překážky. Jednou z hlavních překážek je tunel. Pro nácvik této překážky skvěle poslouží papírová taška. Vyříznete dno a kočku nalákáte dovnitř za pomocí pamlsku, nebo oblíbené hračky na “rybářském prutu”. Chytla se a už probíhá taškou jako zkušený agility šampion? Bingo. Můžete se pomalu začít brouzdat internetem a shánět nešustivý tunel s měkkými stěnami.

Přirozeně zvědavá kočka vleze dovnitř do tunelu sama od sebe, ale pokud máte strašpytlíka, určitě ho k překonávání překážky nenuťte. Dejte mu čas, kdy si sám tunel prozkoumá, vy ho můžete pouze lákat hračkou či dobrotou na druhém konci. Agility je o dobrovolnosti koček, ne jejich nucení.

Dalším vcelku jednoduchým úkonem, který si můžeme nacvičit i bez profesionálního vybavení, je skok přes obruč. Výcvik začneme s obručí úplně u země, a hračku nebo dobrůtku dáme na opačnou stranu od kočky. Pokud používáme při agility výcviku klikr, klikneme a odměníme. Jako odměnu používáme opravdu malý kousek pamlsku, aby to kočku brzy neomrzelo. Obruč postupně zvedáme výše a vždy odměňujeme, třeba i krátkou hrou. V okamžiku, kdy se kočka naučí přes obruč skákat jako na olympiádě, můžeme za sebe postavit tunel a obruč a odměňovat překonání obou těchto překážek. Vždy ale začínáme pouze s jedním úkonem, který je potřeba odměnit. Ale o tom víc v článku o klikru.

Pokud již máte nějaké zkušenosti, například z agility se psy, na slalom můžete využít pomůcky od vašeho pejska. Pokud ne, určitě se budou dát sehnat již použité výcvikové agility pomůcky na bazarech, stačí jen hledat. A to je je střípek, myslím, že v kočičím agility se překážkám meze nekladou. Uvidíte, že kočka bude nadšená a vás to také bude bavit.

Kdy přestat?

U koček je naprosto individuální, jak dlouho je agility bude bavit a jak vám to dají najevo. Nejčastěji prostě odejdou a odmítnou pokyn splnit. Za to se na ně ale nesmíte zlobit, právě naopak. Pokud bude kočka nucena dále trénovat, vytvoří si k těmto hrám odpor a na agility můžete zapomenout. Samozřejmě nejlépe na tom budou mladší kočky a koťata, ale určitá plemena koček, třeba kočky bengálské, jsou k neunavení téměř v každém věku. O kočkách bengálských se v souvislosti s agility říká, že jsou jako border kolie v kočičím.

Kočky přesně ví, kdy mají dost a na nás nezbývá než jejich rozhodnutí respektovat. Na soutěžích se u nás v ČR zatím neblýsknete, ale pokud byste měli ambice to s vaším šampionem zkusit, musíte do zahraničí. V každém případě držíme pěsti, aby si agility vaše kočička zamilovala a to, jaké má pravidelný agility výcvik benefity pro vás i pro vaši kočku, si řekneme zase jindy.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page