top of page

CATIO MAGAZÍN

Vnitřní parazité koček

Aktualizováno: 16. 12. 2020


Spokojené bříško, ve kterém nikdo nezvaný nebydlí.

S některým parazitem se majitel kočky většinou setká. Častěji si samozřejmě tasemnici nebo škrkavku přinesou kočky, které se pohybují i venku. Jak se proti endoparazitům bránit? A jak nakaženou kočičku poznat?

Endoparazité žijí v těle kočky a jsou takzvanými cizopasníky, živí se na úkor své oběti. O důležité živiny, které kočka přijme v potravě, se pak musí podělit s parazitem a tím její tělo strádá. Při větším napadení kočka velmi razantně zhubne a může mít i nafouklé bříško. Dalšími ukazateli toho, že s vaším chlupáčem není něco v pořádku, jsou lupy v srsti a vajíčka červů ve výkalech. Občas se ale stane, že se z napadení endoparazitem stane chronická záležitost a vy na kočce ani žádné příznaky pozorovat nebudete.

Škrkavky

Jedná se o nejrozšířenější druh parazita, který napadá jak kočky, tak psy. Škrkavky jsou několik centimetrů dlouhé hlístice přežívající v tenkém střevě hostitele. Jejich vajíčka jsou v trusu vidět jen pod mikroskopem, někdy má ale kočka v bobcích celé jedince. Takto se pak nakazí další zvířata, případně je kočky do těla dostanou ze syrového masa myší. Někdy se nakazí i děti, které na pískovištích olizují hračky nebo si později neumyjí ruce.

Kočičku, kterou sužuje škrkavka, poznáte podle vyhublosti, zježené a matné srsti, chronického kašle a někdy i zánětu plic. Je dehydratovaná a apatická, na nový míček nebo kuličku ji jen tak nenalákáte. Pokud má ale v sobě škrkavek velmi málo, na jejím stavu se to ani nemusí projevit. Příznaky není radno zanedbávat, pokud bude červů v těle hodně, mohou poškodit vnitřní orgány.

Tasemnice

Ploší červi, kteří žijí také v tenkém střevě, mají na hlavě háčky a přísavky. Zadní články těla se plní vajíčky a postupně se oddělují a vycházejí spolu s výkaly z těla ven, kde si jich pozorný páníček může všimnout. Nejčastěji se tasemnice dostane ke kočce prostřednictvím blechy. Ta má v sobě totiž larvy, které se v tenkém střevě kočky nebo psa vyvinou v dospělého jedince. Občas se proto může stát, že pokud se při hře nechá milující majitel chlupáčem olizovat, může se zárodek tasemnice přenést i na člověka.

Odhalit tasemnici není nic jednoduchého, většinou si opravdu musíme všimnout toho, že v hovínku, které uklízíme z kočičího záchodu, je něco neobvyklého. U člověka se napadení tímto parazitem projevuje bolením břicha a zvracením.

Odčervovat, odčervovat, odčervovat

Tito dva červíci samozřejmě nejsou jediní, kteří mohou vašemu mazlíčkovi škodit. Základní opatření, kterými se proti endoparazitům bránit, zůstávají stejná. Proto pravidelně odčervujte, a to vždy pod dohodě s veterinářem. Dejte na jeho rady a nechte si předepsat přípravek vhodný právě pro vaši kočku. A kočka není pes, pro jednoho chlupáče může být odčervovací pilulka druhého toxická.

Koťátka odčervujte dva až tři týdny po narození, dospělé kočky žijící v bytě nebo domě pravidelně minimálně dvakrát ročně, venkovní kočky alespoň čtyřikrát do roka. Pokud už na kočičce napadení parazitem zpozorujete, nezoufejte. Veterináři mají k dispozici nespočet léků. Ty se ale musí přizpůsobit druhu červa i hmotnosti kočky. Nikdy proto nekupujte léky sami bez konzultace s odborníkem. Hovínka vašich miláčků můžete nechat i testovat, chcete-li mít absolutní jistotu, že vám doma běhá zdravý chlupáček.

Máte i vy s endoparazity nějaké zkušenosti? Jak jste se s nimi vypořádali?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page