top of page

CATIO MAGAZÍN

Toxoplazmóza a těhotenství: Je pro vás kočka rizikem?

Bříško už se rýsuje a vaše kočka se s ještě nenarozeným miminkem ráda mazlí. Vy ale stále přemýšlíte nad takzvanou kočičí nemocí. Je toxoplazmóza oprávněným strašákem během těhotenství? A jaké jsou její příznaky?

Byla byste ráda, aby vaše miminko sdílelo domov s kočkou. Budou spolu trávit čas, budou spolu růst, budou prostě opravdoví parťáci. Někde vzadu v hlavě vám ale pořád zní, jestli vaše nenarozené miminko neohrožuje toxoplazmóza. Opak je pravdou, kočka vás před ní vlastně ochrání.

Bobky a tatarák

Toxoplazmózu způsobuje prvok, kterého mohou mít ve svém těle nejen kočky. Asi třetina populace ho v sobě živí a ani o tom neví. A pravděpodobně se to ani nikdy nedozví. Nosíte- li v bříšku malý zázrak a parazita toxoplazmózy už v sobě máte, nic se neděje. Něco se děje až v okamžiku, když se nakazíte během těhotenství.

Ale! Abyste se toxoplazmózou nakazila, musela byste být vážně velká šikulka. Tím, že kočičku hladíte a mazlíte, nemoc nechytnete. Nejčastěji za to totiž může syrové maso, neumytá zelenina a… bobky.

Umývat, umývat a umývat

Ano, čtete správně. Kočičák v sobě možná parazita má, tuto možnost ale snížíte pravidelným odčervováním. Vajíčka prvoka přežívají v trusu a v hlíně. Takže pokud uklízíte pravidelně kočičí záchod, umyjte si ruce. Pokud pracujete na zahradě nebo jste si na fancy trhu koupila do proutěného košíku čerstvou zeleninu, které se možná nějaké to hovínko dotklo, umyjte ji. A s ní i vaše ruce. Ehm, vlastně ted popisujeme klasickou hygienu, kterou bychom měli všichni dodržovat už od batolecích let.

Akutní toxoplazmózou se ale nejčastěji lidé nakazí z masa. Králíci jsou spolu s kočkami na tuto nemoc náchylní, proto dáte-li si rádi třeba králíka na paprice, nechte maso několik dní v mrazáku. Stejně tak maso hovězí. Trénujte sebekontrolu a neochutnávejte syrové namleté maso na sekanou a, opět se vracíme k základní hygieně, umývejte prkýnka od masa.

Kočka jako léčitel toxoplazmózy

Jak již bylo řečeno, většina koček v sobě parazita toxoplazmózy má. Pokud je ale vaším spolubydlícím a sdílíte vlastně celý dům (o tom jsme přesvědčeni, kočky vždy okupují devadesát devět procent domácnosti), vytvořil si váš organismus na toxoplazmózu protilátky a nemoc se u vás nikdy neprojeví.

Pokud už se projeví, je to většinou stejné jako při běžném nachlazení a chřipce. Lidem se sníženou imunitou se mohou udělat “boule za ušima”, toxoplazmóza se totiž dostane do uzlin, a tato forma se léčí antibiotiky.

Takže, milovnice jemných kočičích pacek a nadýchaných kožíšků, můžete si čtyřnohého spolubydlícího ponechat. Pravidelně odčervujte, nakupte zásoby mýdla a nechte vašeho kočičího mrňouse spokojeně vrnět a zahřívat člověčího mrňouse, který je ještě na houbách.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page