top of page

CATIO MAGAZÍN

Strach z bouřky: Tipy, jak kočku uklidnit

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Člověče, co se to děje?

Ve vzduchu je cítit vlhkost. Venku hřmí a celá obloha se potáhla černými mraky. Mnoho zvířat může pociťovat během bouřek úzkost a strach. Není divu, představíte-li si sami sebe v otevřené krajině během bouřky, nebylo by to nic hezkého. A tak jsou některá zvířata už několik desítek minut, někdy i hodin, před bouřkou ostražitá a vyděšená. Existuje ale pár triků, jak vaší kočku uklidnit.

Pokud si nejste jisti, zda se to týká i vás, přečtěte si několik znaků, které mohou signalizovat, že se vaše kočička bojí bouřky:

  1. Skrývá se za, na, nebo pod nábytek.

  2. Snaží se utéci. Před vámi, z místnosti, kde jsou okna, otevřené terasové dveře apod.

  3. Nechává plnou misku s jídlem nebo se dlouho nepřišla napít.

  4. Chová se jinak, než je běžné – znečistí byt, i když normálně chodí na kočičí WC, nenechá se pohladit, je vzteklá a nevrlá apod.

Schovat se

Máte-li rodinný dům a jste zvyklí vaši kočičku nechat volně běhat venku je bouřka časem, kdy je lepší ji pozvat dál. Venku by kočka mohla zmoknout, a to by ji vyděsilo o to více. Vezměte ji tak k sobě a zavřete všechny dveře i okna. Pokud můžete zatáhněte závěsy/žaluzie a přečkejte v klidu, dokud se bouřka nepřežene.

Jsme doma, jsme za skříní

Kočičku máte doma, ale i tak zaběhla za skříň, kde se vyděšeně klepe. Máte o ni strach. Přesto se nepokoušejte ji odtamtud vytáhnout násilím. Vaše pokusy sahat na ní, volat její jméno a pokoušet se jí vysvětlit, že to bude dobré, by ji mohly mnohem více vystresovat, než utěšit. Pokud si vlezla za skříň nebo pod postel je to proto, že se tam cítí bezpečněji, proto to respektujte a kočičku tam nechte. Ona se dřív, či později, až skončí potenciální nebezpečí (bouřka) objeví.

Hudební terapie

Hudba, zvuky a vibrace mohou ovlivňovat nás i naše mazlíčky. Pokud si pustíte během bouřky hudbu můžete tak snadno zamaskovat bouři venku. Pozor ale na příliš hlasitou hudbu – i u hudby je dobré vybírat s rozumem. Agresivní thrash metal nebude možná něco, co vaši kočičku uklidní. Naopak melodický indie rock/indie pop může vykouzlit příjemné přátelské prostředí ve kterém se váš kočičí miláček brzy uklidní.

Film/seriál

I víc nahlas puštěný film nebo seriál, může přehlušit děsy odehrávající se za zataženými závěsy. Tady opět platí to, co u hudby. Pokud se vaše kočička bojí rány hromu, válečný film nebude zrovna to pravé, co si v bouřkovém počasí pustit.

Mám také strach

Pokud máte strach, zvíře váš strach vycítí, pokuste se tak chovat co nejvíc normálně. Použijte některý z výše uvedených tipů a pokuste se zachovat klid.

Občas může pomoci připravovat kočičku na zvuky bouřky už od mala. Můžete si potichu pouštět zvuky bouřky třeba na mobilu, a přitom si s ní hrát, dát ji oblíbené jídlo/pamlsek. Pokud ale zpozorujete, že tato praktika nefunguje a zvíře má přesto strach, zbytečně zvíře netrapte. Každé zvíře je jiné a bude-li mít vaše kočička strach z bouřky alespoň víte, jak se na něj pro příště připravit.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page