top of page

CATIO MAGAZÍN

Staňte se experty v péči o kočičí drápky

Aktualizováno: 12. 12. 2020



Určitě jste si nejednou všimli, že si vaše kočička ráda brousí drápky. Někteří mají takové štěstí, že jejich kočka používá škrabadlo. Jiní naopak velkou smůlu – to když si kočka místo škrabadla brousí drápky třeba o sedačku. Ať tak či onak, pro kočku jako lovce, jsou nabroušené drápky naprostou nutností.

Přirozeností každé šelmy je lov. Bez správně fungujících zatahovacích drápků by tuto činnost kočička nezvládla. A drápy, stejně jako zuby, srst nebo oči, potřebují péči. Drápky se mohou totiž zalamovat nebo třepit, dokonce i zanítit. Abyste se těmto problémům vyhnuli, nebojte se jednou za čas sáhnout po kleštičkách.

Jakmile vašemu tygříkovi drápky přerostou, všimnete si toho hned. Nejen, že vás může nepříjemně poškrábat, často se také stává, že se zadrhává o různé materiály a/nebo při chůzi jednoduše “cvaká”. To vše je dáno tím, že je drápek tak dlouhý, že vyčuhuje z lůžka.

Kočičku je nejlepší začít na stříhání navykat už od koťátka. Kočka to pak začne brát jako samozřejmost a nebude se bránit. Pokud se vám to z jakéhokoliv důvodu nepodařilo, nezoufejte. Kočičí pedikúra sama o sobě není složitá. Kočky mají ale většinou problém s tím, když je chytneme za tlapku. Prostě se jim to nelíbí.

A jak tedy kočičce drápky ostříhat?

Ke samotné proceduře používejte speciální kleštičky, které jsou dostupné ve všech chovatelských potřebách nebo na veterině. Vezměte svou kočičku jemně za tlapku a mírným tlakem vystrčte drápek tak, abyste ho pořádně viděli. Zkracujte vždy jen jeho poslední článek (průhledný nehet), jinak by mohlo dojít ke stříhnutí do nehtového lůžka, což je samozřejmě bolestivé. Pokud je pro kočičku tato procedura nepříjemná, dávejte si mezi jednotlivými drápky pauzu, hlaďte ji a mluvte s ní. Dobrá zpráva je ta, že drápky na zadních nožičkách jsou kratší a tupější, a tak není třeba je zkracovat tak často.

Upozornění na konec: Nikdy nestříhejte drápky kočce, která chodí ven. Kočka má po zkrácení drápků problém se šplháním. To by jí pak v případě nebezpečí mohlo stát i život.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page