top of page

CATIO MAGAZÍN

Péče o kočičí zuby

Aktualizováno: 14. 12. 2020


I kočka chce oslnit zářivým úsměvem!

Kočkomilové se často ptají, kolik má kočka vlastně zubů. Odpověď zní 30. Méně často se ale ptají, jak o kočičí perličky vlastně pečovat. Dentální hygiena je důležitá a není to žádná věda. Poradíme, vysvětlíme, a váš parťák bude mít na společných selfíčkách taky americký úsměv!

Pro kočky není péče o jejich zuby jednoduchá. Ne všechny totiž mají přístup k náhradě kostí a trávy, což jsou vlastně přírodní zubní kartáčky, které kočkovité šelmy používají v divočině. Pokud se na jejich zoubky zaměříte, ušetříte chlupáčům otravnou bolest a sobě spoustu peněz za veterinární zákroky.

Společně spíte, společně jíte… společně čistíte zuby!

Ta známá “rybičková vůně”, kterou cítíte z kočičí tlamičky, přijde většině z nás normální. Ovšem přesně toto může být indikátorem problému. Je to stejné jako u lidí, čím horší dech, tím horší zuby. U dvojnožců, ale i čtyřnožců, může jít o onemocnění dásní nebo zubní kaz. Bohužel, kontrola zubů většinou nebývá součástí každoroční návštěvy veterináře.

Naučit kočku na čistící rutinu není až takový nesmysl, jak se může zdát. Ideální je začít s ní už od kotěte, přeci jen, kočičí dospělák už má svoji hlavu a čest. Americká veterinářská asociace doporučuje, abyste začali zoubky čistit prstem s troškou zubní pasty určené pro kočky. Ze začátku můžete na prst přidat třeba šťávu z tuňáka, aby neměl prcek hned trauma.

Věřte tomu nebo ne, i kočičí zubní pasty mají různé příchutě. Jedna z nich vašemu chlupáči určitě zachutná. V žádném případě nepoužívejte pastu určenou pro lidi. Z fluoridu v ní obsaženém může mít kočka střevní potíže. Jakmile si zvykne na chuť pasty a váš prst v hubičce, zvedněte jí lehce hlavu nahoru, nadzvedněte rty a zuby jeden po druhém očistěte, opět prstem, nebo kočičím kartáčkem.

Dásně nejsou no go zone

Zubní kaz obvykle začíná s podrážděnými nebo zanícenými dásněmi. Pokud tedy kočka během čištění drží a nemá snahu okamžitě utéct a už vás nikdy nevidět, namasírujte lehce i dásně. Budou pak posílené a odolné. Měly by být růžové a čisté, nikoli červené a podrážděné. Tuto hygienu samozřejmě nemusíte opakovat každý den, stane-li se z ní ale týdenní nebo třítýdenní rutina, budete aspirant na páníčka roku!

Zdraví zubů ovlivňuje i strava. Střídejte suché a vlhké žrádlo a kromě ryb krmte i hovězím nebo králičím masem. Žvýkací doplňky stravy jsou fajn doplněk hygieny, samy o sobě ale nestačí. Zdravé žvýkačky využijte třeba jako odměnu za poslušnost při čištění zubů. Stejně fungují i kosti, jsou pro kočky nejpřirozenější. Pozor na kosti kuřecí a rybí, jsou příliš drobné a mohou chlupáčům spíš ublížit, než pomoct. To stejné platí o vařených kostech, sáhněte radši po syrových.

Zoubky jako perličky a vaše kočka bude zdravá a šťastná!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page