top of page

CATIO MAGAZÍN

Proč kocouři značkují?


Já jsem chtěl jenom nechat vzkaz, člověče... Nezlob se.

Přišli jste domů a do nosu vás udeřil pach kočičince (kočičí moči)? Po chvíli hledání jste pravděpodobně objevili tmavou skvrnu, nebo loužičku mimo kočičí toaletu, přitom váš kocour měl toaletu čistou a neměl důvod močit mimo záchod.. anebo měl? V článku vám vysvětlíme proč váš kočičí miláček začal značkovat, zda to může signalizovat zdravotní problém a jak se značkování u kocourů vyhnout.


 

Značkování vs. močení


První byste měli určit, zda se skutečně jedná o “značkování”, či zda jde o močení.


Močení

Kočka i kocour obvykle močí v podřepu, pokud tedy nestihne dojít chlupáč do toalety, nebo se snaží močením na něco upozornit, loužička se bude nacházet na rovném povrchu, občas dokonce zahrabaná čímkoliv, co kocour v dosahu našel. Může jít o koberec, rohožku, gauč, nebo dokonce postel – rozhodně byste za to ale neměli kocoura trestat. Důvodů proč kočka močí mimo toaletu je více – špatný výběr záchodu, stres, ale také zdravotní problémy (více najdete v našem článku Pomoc! Kočka mi čůrá do postele).


Značkování

Kocouří značkování obvykle naleznete na svislém povrchu – na zdi, nábytku či záclonách a kapky mohou sahat až do metrové výšky. Moč je rozptýlená jako od rozprašovače. Ale ani za značkování ale kocoura netrestejte a my vám hned vysvětlíme proč.


Pudy, historie a kočičí značkování

Předci našich postelových miláčků žili ve volné přírodě obvykle sami, či sdíleli svá území s několika dalšími kočičáky, s kterými ale nepřicházeli do kontaktu. Stejně tak to ale mají i dnešní divocí soukmenovci (či kočky se stálým přístupem ven). Kocour na území loví vždy v různý čas a vyhýbá se kočičímu sousedovi, jak jen může.

Kočky totiž narozdíl například od psů nemají žádný systém, jak komunikovat a vycházet s jinými kočičáky v tváří tvář (ve střetu oba kocouři očekávají nebezpečí a raději se poperou, než aby ustoupili a “odevzdali” svoje území sousedovi).

Aby se zabránilo častým sporům komunikují mezi sebou kocouři i kočky nepřímo – zanechávají zprávy ve formě značkování. Značkováním kocouři předávají ostatním informace jako: toto je mé území, zdržel jsem se tu po tak či onak dlouho, nebo vrátím se brzy. Značkováním dokonce mohou poptávat i potenciální partnerku!


Jak vidíte, kočičí značkování má pro naše chlupaté miláčku hlubší význam, než jste si možná doposud mysleli, ale….


... jak je to s kocoury, kteří žijí v bytě?


Domácí kocouři sice nemusí lovit jídlo, nebo si hlídat území, ale i přesto se na svět dívají jako kocouři žijící venku – musí se o své přežití postarat sami. Bohužel kocouři nedokáží vysvětlit svoje problémy (stres, strach) a touhy (po partnerce) jinak, než komunikačními dovednostmi, které jim příroda nadělila. Pokud se proto kocour cítí doma nesvůj, dřív nebo později najdete doma zapáchající značku.


Stala se vám doma nehoda a nedaří se vám zbavit zápachu? Použijte ocet, nebo jedlou sodu!

Jak se značkování vyhnout?

Kocouři u vás doma značkovat nemusí, pokud budou mít přístup ven (např. na zabezpečenu zahradu) a doma se nebude nacházet nic, co by je vyvedlo z míry (jiní nekastrovaní kocouři, hluk, cizí lidé apod.)

Nekastrovaný kocour ale může mít tendence se toulat. Najde díru v zahradě a uteče za kočkami – tím můžete způsobit nejen přemnožení a úhyn koček, ale také se může stát nějaká nehoda (kocour se může poprat s nemocným kocourem a nakazit se od něj, může jej srazit auto, nebo se může jednoduše ztratit). Proto vám doporučujeme počkat do pohlavní dospělosti kocoura a objednat jej na kastraci.



Poznámka redakce: Kastrace kocoura je bezpečný zákrok, díky kterému váš kocour ztratí teritoriální chování, bude klidnější a bude lépe vycházet s jinými kocoury. Zákrok navíc zabrání riziku rakoviny varlat.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page