top of page

CATIO MAGAZÍN

Poznají kočky hlas svého páníčka?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Jak moc kočky reagují na hlas svého majitele?

Japonští vědci testovali kočky na to, zda slyší na hlas páníčka, jestli ho rozeznají od ostatních a v čem se reakce na známý hlas liší od reakce na hlas cizí. Jak naše pověstné ignorantky dopadly?

Všichni to známe – voláme na našeho chlupáče milým hlasem, používáme jak jméno tak typické “čiči”, po chvíli zvyšujeme na hlasitosti, vřelost se z hlasu pomalu vytrácí. A nafrněná kočka? Nehne ani uchem, neotočí hlavou, prostě vás povýšeně a úspěšně ignoruje.

Odpovědi hledej v historii

Nová studie z univerzity v japonském Tokiu ukázala, že kočky hlas svého majitele opravdu poznají a to, že se ho rozhodnou ignorovat, má pravděpodobně svůj původ v historii. Vědci zkoumali asi dvacet koček v jejich domovech. Jakmile páníček odešel z domu, pouštěli chlupáčům nahrávky hlasu tří cizích lidí, pak následoval hlas majitele, a pak ještě jeden cizí hlas.

Reakce pak analyzovali podle několika faktorů, například pohybu uší, ocásku nebo hlavy. Když kočky slyšely svoje jméno, pohnuly většinou hlavou a za hlasem se otočily. A i když jméno volal hlas majitele nebo cizince, ani v jednom případě se za ním kočky nevydaly. “Kočky sice silněji reagovaly na hlas majitele, ovšem nikdy se ho třeba nesnažily najít. To je velký rozdíl mezi kočkou a psem,” řekly autorky studie.

Roztomilí asociálové

Ano, to je synonymum pro snad všechny kočky na světě. Některé z nich jsou asociální celý život, některé jen když se jim to hodí. Vědci tento fenomén spojují s domestikací zvířecích druhů a srovnávají domestikaci koček a psů.

Nedávná genetická analýza potvrdila, že společným předkem všech kočičích plemen byl Felis silvestris, druh kočky, která jako první přišla do kontaktu s lidmi před 9000 let. Historicky vzato, kočky nebyly narozdíl od psů domestikovány za účelem plnění nějakých příkazů, nemusely se tedy nic učit a poslouchat rozkazy.

Zřejmě proto si tedy kočky vybírají, kdy se za hlasem majitele otočí, a kdy na něj budou dokonce nějak reagovat.

Co myslíte vy? Pozná vaše kočička váš hlas? A jak něj reaguje?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page