top of page

CATIO MAGAZÍN

Pomoc! Kočka mi čůrá do postele

Aktualizováno: 9. 12. 2020



Některé kočičky dávají svým páníčkům pořádně zabrat. Ať už se jedná o noční buzení, agresi nebo čůrání mimo toaletu, značí to problém, který by se měl co nejdříve řešit. Mnozí kočičí majitelé si myslí, že když kočička vykoná svou potřebu jinam, než by měla, je zkrátka nevychovaná. Dávejte si ale pozor – tato činnost může značit i velké zdravotní problémy!

Ruku na srdce – komu z nás někdy nelezlo chování našeho miláčka na nervy. Než se ale budete na svou kočičku zlobit a snažit se jí vysvětlit, že takhle tedy ne, zkuste se nad jejím chováním zamyslet vy. Velmi často se stává, že kočička vyjadřuje svou nespokojenost či zdravotní komplikace právě nevhodným chováním.

Mezi nejčastější důvody, proč kočička čůrá mimo svou toaletu, bývá právě její zdraví. Trápit ji může řada problémů – od zánětu močového měchýře, přes cukrovku až třeba po artritidu. Jakmile tedy váš miláček změní své hygienické návyky, navštivte veterináře. Pokud je z lékařského hlediska vše v pořádku, jedná se o velmi dobrou zprávu. Co dalšího může kočičku vést k takovému chování?

Špatně zvolená toaleta

Nevhodně vybraná toaleta je jedním z nejčastějších důvodů, proč kočička močí mimo ni. Vést ji k tomu může malý prostor, ve kterém se cítí stísněně, ale také například instalovaná dvířka (ta se dají většinou odstranit). Kočičky s artritidou mají zase problém s vysokou hranou u vstupu do bedýnky. Pokud si myslíte, že ani jedno není kámen vašeho úrazu, zkuste vyměnit kočkolit. A jedna rada na konec – pokud máte ve své domácnosti více kočiček, platí pravidlo, že by každá z nich měla mít svůj vlastní záchůdek. Pokud máte ale kočiček 10, tak to logicky není možné :).

Všudypřítomný nepořádek

Kočička je velmi čistotné stvoření, kterému se příčí různé zápachy a nečistoty. Pokud její toaletu nečistíte pravidelně, zkuste to změnit. Podle různých příruček a rad by se kočičí toaleta měla čistit minimálně jednou denně.

Stres a úzkost

Pokud jste vyzkoušeli výše uvedené rady a situace se nezlepšila, nezoufejte. Zaměřte se na psychickou stránku svého miláčka. Nestalo se v poslední době něco, co ho mohlo rozrušit? Příčinou může být nový člen domácnosti (chlupatý i lidský), stěhování, ale i ztráta kamaráda.

Absence majitele

Kočička se velmi často připoutá ke své rodině, a když jí její lidé na delší dobu zmizí z dohledu, může ji to snadno rozrušit. Podle odborníků ale v tomto případě kočička nečůrá do postele, aby dala najevo svou nespokojenost, ale proto, že mísí svůj zápach s vůní svého majitele, aby mu byla blíž.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page