top of page

CATIO MAGAZÍN

Podivné kočičí chování – díl druhý

Kočky mají své libůstky a občas předvádějí kousky a estrády, nad kterými zůstává člověku rozum stát. Máme pro Vás druhý článek na toto téma (i když celý soupis by vydal na celou knihu!), ve kterém Vám trochu osvětlíme podivné kočičí chování. Tak směle do toho, třeba Vás pak mnohé z popsaného přestane uvádět v úžas. A taky možná nad sklenkou mléka zamachrujete, že víte, co podivnost vlastně znamená.

Válení sudů

Pamatujete ze svých dětských let tuhle adrenalinovovu zábavu? Člověk sebou plácl na zem a nejlépe z kopce válel sudy až do úplného potlučení. Možná už jste se setkali s tím, že kočičák nacvičuje něco podobného, hodí se na záda a za divokého mňaukotu se převaluje ze strany na stranu. Ideálně si k tomu ještě stíhá škrabkat hlavu o podlahu pod ním. Co s tím? Zavolat odchyt a navždy se vzdát kočičí společnosti? To samozřejmě ne, to si děláme srandu.

Vysvětlení pro tento kočičí rozmar je hned několik – tak zaprvé, odhalením a vystavením bříška Vám dává najevo, že Vám věří. Jestli sebou takhle plácne před Vámi, vezměte to jako dobré znamení a důkaz dobrých vztahů.

Zadruhé, chce nějakou tu pozornost. Každý občas chceme být ve středu zájmu a potulen někým, koho máme rádi. Přesně totéž možná nacvičuje i Vaše šelmička. Dopřejte jí více času společně, strávený plnohodnotnou zábavou. (Pokud už Váš diář puká ve švech, nebojte se sáhnout po profi výpomoci, Catio se o kočku kvalitně postará i ji vymazlí, jak jen potřebuje.) Když už se jednou pustíte do hraní si s kočkou po jejím válecím představení, vězte, že si zakládáte na pěkný zvyk. Kočky jsou zvířata mazaná a jakmile se něco osvědčí a začne přinášet mazlivou pozornost, jen tak se toho nevzdají.

Třetím vysvětlením, které přihodíme do dnešního článku, budiž věc naprosto přirozená a pudová. Kočka – kotě či úctyhodný senior – podléhá pudům, které jí velí vymezit si teritorium. A jak jinak to udělat, než vlastním pachem? A jak jinak pach rozmístit, než řádným poválením se přes koberec? No vidíte, můžete zachovat klid. To ona si jen značkuje svůj, pardon, Váš!, byt. J

Nestydatá přehlídka

Kočičí zadek viděl každý majitel kočičího stvoření snad nesčetněkrát. Většinou nedobrovolně, ale to se samozřejmě počítá. Říkáte si, proč? Proč mají kočky potřebu ukazovat zrovna zadní partie, tak okázale a tak často? Odborníci přispěchali s vysvětlením, tak čtěte.

Po celém kočičím těle se nachází několik míst, typické produkcí jejich hormonů a pachu. Jedno z nich je na tvářích, proto často vidíte dvě kočky očichávat si právě obličeje. Další, jak vás jistě napadne, je právě v zmíněných pod ocasových partiích. Když má kočka například strach, je tu cítit hormon strachu. Pokud se ovšem cítí dobře a uvolněně, takzvaně nemá co skrývat, ráda zvedne ocas a dá světu očuchat, že ona se ničeho nebojí a je v pohodě. Podobně to naznačuje i Vám, jen si čuchni, cítím se s tebou skvěle! Myslí si ona, zatímco nezkušený majitel může váhat, co udělal špatně, že mu kočka doslova ukázala zadek.

Tak až to na Vás příště zase zkusí, zkuste se cítit potěšeně a dejte jí najevo, že to s nákloností cítíte podobně.

Nějaký čas o samotě

Znáte ten případ? Hrajete si se svou kočkou, jste v nejlepším, všechno je růžové, na nebi se rozprostře duha a kolem dokola cválá jednorožec a potom … sek Vás drápkem a kočičí stvoření odkráčí do kouta a nebaví se s Vámi. Říkáte si, co jste udělali špatně? Pohladili jste jí záda způsobem, který kočka nerada?

Většina zdrojů se domnívá, že nejde o nic vážného. Tak, jak si lidé občas chtějí zalézt do postele s knihou a být celý den o samotě, přepadá takhle samostatná nálada i kočky. Nezoufejte, až na Vás dostane zase náladu, ráda si Vás sama najde.

Kempování na Vašich věcech

To si takhle v klidu čtete, něco zapisujete, pracujete na počítači, a kde se vzala, tu se vzala, objeví se Vaše kočka a uvelebí se přesně tam, kam je směřována Vaše pozornost. (Klávesnice počítače je velmi oblíbené místo odpočinku, jak všichni dobře vědí.) Proč to? Náhoda, nebo něco víc?

Kočky bychom neměli podceňovat, pálí jim to vskutku dobře. Profesionálním okem zhodnotí situaci a zcela promyšleně zaberou tak, aby Vás odtrhly od té nepříjemné věci, která Vám bere čas, určený k škrabkání a hlazení jejího kožíšku.

Kotětí sprinty

Nabýváte občas dojmu, že jste si pořídili kočičí reinkarnaci Usaina Bolta? Z roztomilého, věčně ospalého klubíčka se najednou stane závodník, který nejvyšší možnou rychlostí pádí bytem, bez zjevného cíle? Už přemýšlíte, co za zlé síly Vaše kotě posedlo?

Ještě než vytočíte kočičího exorcistu, dejte šanci našemu vysvětlení. Podle většiny odborníků se jedná o uvolnění přebytečné energie. Tím, že byly kočky domestikovány, se ztratila jejich povinnost závodit v přírodě a opatřovat si jídlo lovem. Vše mají naservírováno před nos – jen to zdlábnout. Energie, která ovšem nepadla na lovení, se musí někde uplatnit … a jsme u nesmyslných kočičích sprintů. Od této chvíle už Vám nemusí vrtat hlavou, proč to zvíře zase utíká.

Naši vybranou pětku podivného chování máme za sebou a nás zajímá, co vyvádí Vaše kočka, že Vám zůstává rozum stát? Podělte se s námi, těšíme se v komentářích pod článkem i na facebookovém profilu Catio.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page