top of page

CATIO MAGAZÍN

Nástrahy kočičí nadváhy a jak s ní zatočit

Snad každý rád dobré jídlo, pizzu sem, dezert tam, znáte to. A naše kočky nejsou výjimkou. Pohodlně se uložit na teplé místo, k chroupání dostat oblíbené granule … to zní jako dobrý plán. Tahle výživná pohoda s sebou nese ale jedno velké úskalí. Kočičí nadváhu. My vám o ní v dnešním článku řekneme víc, kdo za ní stojí, proč je tak špatná, čím ohrožuje vašeho mazlíčka a jak s ní zatočit.

Vykrmený mazlíček je možná roztomilý, ale určitě ne zdravý

Hned na začátku si ještě přiznáme velkou věc. Původce, ten, kdo nese celou vinu za nadměrnou kočičí váhu, jsou majitelé – tedy my. Často máme pocit, že kvanty dobrůtek a pochutin vyjadřujeme svou lásku mazlíčkovi. To možná ano, ovšem jen do chvíle, kdy množství začne být nezdravé. Namísto lásky a šťastných chvil zakládáte zvířeti na velké problémy, diabetes nebo bolestivou osteoporózu. Nebo ještě hůře, mazlíčkovi ubíráte roky života.

Americká studie z roku 2002 se zaměřila na labradory. U těch s nadváhou zjistili, že jejich život je v mediánu o 1.8 roku kratší než životy jejich protějšků se zdravou váhou. Jistě, labradoři nejsou kočky (míň mňoukaj a víc štěkaj), ale myslím, že jako příklad pro ilustraci to postačí. Teď si to představte. Kdybyste si mohli vybrat, jestli tu s vámi váš milovaný mazlíček, člen rodiny, každodenní parťák bude skoro o dva roky déle (se zdravou stravou) nebo vás opustí o dva roky dříve (ale překrmený a „milovaný“), co byste volili?

Nechte si chvíli na zamyšlení. A pokud se rozhodnete pro možnost a, dlouhý život a vhodná strava, pak čtěte dál.

My moc dobře víme, že upravovat mazlíčkovi stravovací návyky je náročný a emocionálně vyčerpávající boj. Odolávat kočičím očím jde těžko, snášet uražené mňoukání nebo teatrální odchody a truc není snadné. Proto pro vás máme pár vychytávek a rad.

Tak zaprvé, než se pustíte do úpravy stravy, udělejte si výlet k veterináři. Pro jistotu a klid duše, odborník vám řekne, jestli je současná výživa dostačující, jestli je nadváha opravdu jen odrazem kalorického nadbytku a jestli je v pořádku do stravy mazlíčka zasáhnout a redukovat ji.

Věčné žadonění o jídlo a řešení

Mazlíček vám nedá chvíli klidu, věčně ho máte pod nohama a s mlsným výrazem naznačuje, že by si ještě něco dal? U televize, když vy sami chroupete, i on očekává, že něco k snědku dostane? Nešvaru je třeba udělat přítrž. (Nezapomeňte, jde o jeho dobro!!!) Zkuste plánovaný denní příjem rozdělit na více menších porcí. Znáte to, trochu oblafnout mozek. Mazlíček bude spokojený, že co chvíle může něco ujídat, ale reálně se nebude přecpávat.

Pokud se vám dlouhodobě nedaří svého chlupatého parťáka odmítnout, jděte na to chytře. Část denního jídla si oddělte bokem. Porce se mírně zmenší, ale za to získáte dostatečnou zásobu jídla na takové to průběžné denní odměňování.

Jestli se vám ani jedna varianta nepozdává, máme tu ještě jednu, tentokrát s tím pravým projevením lásky. Když přijde chvíle na odměnu (dříve na pamlsek), vyměňte dobrotu za váš čas a přízeň. Když vás mazlíček potěší, revanšujte se mu oblíbenou aktivitou, hrou, mazlením, hračkou, procházkou.

Vánoční svátky svádí k přejídání a ochutnávání každého druhu cukroví. Hlídejte sebe, ale i svého chlupáče, ať si od stromečku neodnese nebezpečnou nadváhu.


Noční kočičí pláč

Nejeden z nás má přes den tolik povinností, že když večer konečně dorazí domů, cílovou destinací je hned postel. Když mazlíček začne v noci naříkat a žadonit o jídlo, v rozespalém módu už se člověk nezmůže na víc, než na poslušné odsypání granulí a návrat do postele. Jenže pokud tento scénář probíhá pravidelně, může být základním krokem ke kočičí nadváze.

Naštěstí máme řešení. Nebo alespoň návod, se kterým s velkou pravděpodobností oslavíte úspěch. Kočka je z části noční tvor, jakmile slunce zajde, neznamená to pro ni zalehnout, ale ještě pár hodin dělání neplechy. Z toho jasně plyne, že si ráda dá i nějaké to jídlo. Zkuste proto večerní krmící čas (no zkrátka večeři) přesunout až na co nejpozději. Energie a plné bříško jí vydrží déle do noci.

Další alternativou bude trošku ošálit kočičí hlavičky. Na noční řádění jí zajistěte takové malé hledání pokladů. Rozmístěte oblíbené hračky, ať je hledá, nebo uberte trochu jídla z denního příjmu (viz první rada) a ukryjte ho v bytě, poslouží jako náhrada za dobrůtku, která by jinak byla nad povolené denní množství.

Zařazení nových jídel

Možná vás hubnoucí tour s mazlíčkem donutí k tomu, abyste nejen měnili množství jeho jídla, ale také jídlo samotné. Dobrou radou je jít na to pomalu. Zapomeňte na striktní odebrání oblíbených dobrůtek a podávání jen a jen nově zakoupeného. Kočka by se vám z trucu mohla dát na hladovku.

Na změny se musí pomaloučku, polehoučku. Novou stravu začněte mazlíčkovi podstrkovat spolu se současnou, vždy trochu na misku. Ze začátku možná bude nedůvěřivě čenichat, po pár dnech najde odvahu ochutnat … Postupem času začněte z původního jídla ubírat a tradá, nová potravina nebo strava je na pevno v jídelníčku.

Sjednejte pořádek mezi přikrmovači

Věčné podstrkování jídla zatrhněte i rodinným příslušníkům a návštěvám. No jo, jednou za čas dojdou a chtějí se mazlíčkovi co nejvíce zavděčit. Kousek šunky sem, masíčko tam, a jste tam, kde jste byli. Všem slušně vysvětlete, že mazlíček shazuje pro své vlastní dobro a plnohodnotný život. Pokud mu chtějí přilepšit, ať dobroty svěří do rukou vám a vy sami rozhodnete o jejich dávkování.

Řekněte Catio Hrdinkám, že mazlíček hubne

Když zavelí chuť cestovat a vy sbalíte kufry, není důvod přerušovat mazlíčkovu dietu. Nebo mu dokonce z pocitu viny, že ho necháte doma, ještě více před odjezdem podstrojovat. Ne, ne, ne. Situace má řešení a to úplně snadné. Catio.cz je tu pro vás přesně v takové chvíle. Převezmeme starost o mazlíčka, jeho výživu, aktivity, hru, zdraví i pocit pohody a komfortu. V objednávkovém formuláři stačí uvést, že mazlíček snižuje váhu a říct nám, jaké množství potravy denně dáváte. Nebudeme ho odměňovat dobrůtkami, ale oblíbenou aktivitou – mazlením, malým lovem nebo kartáčováním.

Zažili jste hubnutí s mazlíčkem na vlastní kůži, nebo jej máte jen z doslechu? Nebo se naopak k velkému kroku teprve odhodláváte a sbíráte podklady, k tomu jak začít? Pak vám v Catio pevně držíme tlapky a doufáme, že i náš článek bude střípkem k dobrému rozhodnutí. Připojte své vlastní zkušenosti do komentářů, budeme se těšit!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page