top of page

CATIO MAGAZÍN

Může se kočka v létě spálit?


To je ono, páníčku! Celou zimu jsem se na to sluníčko těšila!

Kočky milují teplo a slunce – dokáží se rozvalit na rozehřátou terasu a prospat na ní celé hodiny. Měli byste na to dát ale pozor, s letním sluncem se může stát, že se na přímém ostrém slunci spálíte nejen vy, ale i váš chlupatý miláček.


 

Obecně o spálení

Spálit se může jak krátkosrstá kočička, tak chlupatá a samozřejmě i ta bez srsti. Náchylnější k tomu bývají bílé kočičky (protože je jejich srst jemnější), kočičky s řídkou, nebo téměř žádnou srstí či takové, které byly ze zdravotního důvodu vyholeny.

Nejčastěji se kočky spálí v okolí čumáku, uší, případně na tlapkách, ale spálit se kočka může, stejně jako člověk, kdekoliv na těle.


Jak spálení od slunce u koček vypadá

Spálení se obvykle projevuje jako zarudnutí kůže. Na dotek se místo zdá teplejší než nepostižené místo. Nejčastěji si majitelé spálené kočky všimnou, když ji spálenina bolí – v krajních případech se mohou vyskytnou i puchýře.


Co při spálení dělat?

Pokud zjistíte, že se vaše kočička spálila, chraňte ji před slunečním zářením a dbejte na to, aby dostatečně pila. Horkost v tělíčku můžete zmírnit pomocí rozstřikovače s vodou, nebo, pokud vás kočka nechá, přiložte na popálené místo studený obklad.

V případě, že vaše kočka lapá po dechu, je velmi tichá, slabá nebo apatická, měli byste okamžitě vyhledat veterinární pomoc!


Jak spálení kočičky předejít?

Nejsnadnějším způsobem, jak se spálení u koček vyhnout, je nepouštět je na zahradu/zabezpečený balkon v čas poledne. Pokud tomu nelze zabránit, můžete použít přírodní opalovací krém na nejvíce náchylná místa (tz. nos a uši) – většina kočiček ale cokoliv jako krém příliš neocení. Pokud je vaše kočička jen doma, ale ráda se vyhřívá např. na parapetu, řešením pro vás může být filtr do okna, který pohlcuje UV paprsky.


Poznámka redakce: Nemějte strach, většina koček zvládá léto bez úhony a pokud budete myslet na bezpečí své kočičky alespoň částečně jako na své, spálení kůže se snadno vyhnete.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page