top of page

CATIO MAGAZÍN

Moje březí kočka 1. část

A je to tady. Vaše kočička se, lidově řečeno, okotila a novému životu už pravděpodobně nic nestojí v cestě. Jak březost probíhá a co náš mazlíček potřebuje?

Dospívání

Jak poznám, že je má kočička připravena k zabřeznutí? Říje, neboli mrouskání, u nich přichází nejčastěji v 6. – 9. měsíci věku. Ale pozor. Pokud jste majitelem krátkosrstého plemene, nebo venkovní kočičky, která se může volně pohybovat mezi kocoury, mrouskání může nastoupit mnohem dříve, i během 3. – 5. měsíce života. Většinou platí, že kočka již dosáhla kýženého věku, pokud má alespoň 80% své dospělé hmotnosti. Samozřejmě, u kočiček podvyživených, či jednoduše opožděnějších, může puberta přijít až ve 12. měsíci věku.

První mrouskání (říje) je většinou krátká a nevýrazná. Nesmíme ale zapomenout, že i v této době může kočička zabřeznout a stává se to více než často. Pakliže nechceme na svět přivézt další kočičí tvorečky a raději tuto zodpovědnost a výdaje přenecháme odborníkům, je třeba kočičku vykastrovat. Kastrovat je dobré ještě před tímto prvním mrouskáním. Jak na to, si můžete přečíst v našem článku. Informace k péči o kočičku po zákroku najdete zde.

Kočičí „menstruační“ cyklus

Naše kočky k mrouskání svádí zvýšená venkovní teplota a prodlužování světla během dne. Jakmile proběhne první říje, přichází chvíle klidu, ale přibližně pouze 8 dní. Extrémy samozřejmě mohou být 2 dny nebo dní 19. A pak je kočička svolná k páření nanovo. To probíhá zhruba do října (opět záleží na teplotě). Poté přichází období klidu a to přibližně do prosince. Od nového roku kočičky ale zase začínají mrouskat v plné parádě.

Během samotného mrouskání pozorujeme dvě fáze, v obou je kočka velice přitažlivá pro kocoura. Při první fázi (proestrus) kočička ještě není k říji připravená a nakrýt se nenechá. Tato fáze může trvat také ale jen půl dne. Nejdéle trvá kočičí proestrus tři dny. Pak přichází doba samotného vrcholu, estru, kdy mazlíček teprve začne vyvádět. Při této fázi (trvajícím v průměru 7 dní, opět extrémy 2 dny, či 20 dní) kočička nepřetržitě mňouká, otírá se o předměty, lidi, značkuje močí kde se dá a převaluje se na záda a na bok. Nutno ale říct, že nechat kočičku bezdůvodně trpět v bytě s opakujícím se mrouskáním, je opravdu kruté. Nehledě na to, že čím starší kočička bude, tím se jí bude doma mrouskání prodlužovat. A hrozí velké riziko onemocnění dělohy. A také vaší újmy na zdraví. Takoví mrouskající miláčci totiž umí být žádostiví až do krve.

Akt oplození

Pokud tedy dojde k setkání kočky a kocoura v ideální fázi (což je docela snadné), okamžitě nastává krytí. Tedy pokud není kocour kastrovaný. Co to znamená pro kočičku? Provokovanou ovulaci. U 50% koček nastává ovulace již po jednom nakrytí. Ostatní kočky potřebují k vyvolání ovulace 3-5 nakrytí, nejlépe ve zhruba půl hodinových intervalech.

Měli bychom si dát pozor na kočičky, které jsou tak trochu výjimečné. Existují případy, kdy kočka, pokud měla v době estru v okolí kocourka, svůj estrus nijak nedávala najevo, nemňoukala, nevyváděla. Neměla důvod, kocour to ihned vycítil a s kočkou se spojil. Vy to ale vycítit nemusíte. Tak raději dejte pozor na svého mazlíčka, jestli zrovna vaše kočička není tou raritou. Abyste nebyli v jináči, ani nebudete vědět jak.

Co je také důležité? Pokud nalezneme kočku a kocourka v těsném spojení, určitě od sebe milence netrháme. Mohli bychom vážně ublížit na zdraví oběma. Raději vyčkáme do konce jejich milostného aktu a hrdličky oddělíme posléze. Pokud jsme majitelé kočičky a chceme vědět, jak to vlastně dopadlo, je vhodné navštívit veterináře. Ten nám s jistotou poradí co dělat, případně, jestli jsme v očekávání.

A jak se starat o kočičku v době březosti? To si povíme příště.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page