top of page

CATIO MAGAZÍN

Mohou se kočky zamilovat?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Olizují se vaši chlupáči navzájem? Nebo olizují dokonce vás?

Přemýšleli jste někdy o tom, jestli se kočky mohou zamilovat do vás, do sebe navzájem, nebo dokonce do úplně jiného zvířete? Všichni páníčci by si přáli, aby je jejich kočička milovala alespoň podobně jako oni milují ji. A někdy to i vypadá, že nás kočky milují. Ale mohou kočky vůbec pociťovat něco takového jako je “láska”?


Kočky jsou emocionální stvoření

Nebudeme dlouho chodit okolo horké kaše a potvrdíme vám, že kočičí láska existuje, ale je diametrálně odlišná od té lidské. Od přírody jsou kočky velmi nezávislá stvoření. Narozdíl od pejsků nemají neustálou potřebu být vedle svého majitele, nebo jiného kočičího stvoření. Přesto jsou ale emocionální, dokáží chovat silné pocity náklonnosti i zášti vůči lidem, jiným zvířatům, místům, nebo věcem.


Kočičí láska je jiná než lidská

Pokud mluvíme o kočičí lásce hovoříme spíše o pocitu přitažlivosti a náklonnosti, než o citech lidmi popisovaných jako láska. Co mají ale kočičky s lidmi podobné je různá povaha. Zatímco některé kočičky mají větší vztah ke svému okolí, zvířatům a lidem, jiné tento vztah nepotřebují a nevyhledávají. Ačkoliv jsou kočky soběstačné, jde o smečkové zvíře – volně žijící kočky se při soubojích dokáží spojit v “tlupu” proti jiné kočičí “tlupě”, aby ubránili své území. Proto, pokud chováte kočičku doma jste i vy součástí její smečky.


Jak dává kočička najevo svou lásku vůči člověku?

  1. Kočička vám ráda leze na klín, nebo si lehá vedle vás.

  2. Je u vás uvolněná, vrní, chce, abyste ji drbali.

  3. Žádá si o pozornost – mňoukáním, otíráním se o vás, pobrukováním apod.

  4. Odhalí vám svoje bříško (nejzranitelnější místo) a nechá si jej podrbat.

  5. Pokud vás kočička olizuje můžete mít skoro jasno, že vás má moc ráda. Je to instinkt, který je učila už jejich maminka, když koťátka olizovala a kočičky si navzájem olizováním dávají najevo svou náklonnost. Proto, pokud vás kočička olizuje, jste pravděpodobně důležitým členem její smečky.

Poznámka redakce: Každá kočka je jinak mazlivá a přítulná. Pokud vaše kočička vrní na klíně vaší kamarádky, kterou kočička vidí poprvé, neznamená to, že hned “zbožňuje” i vaši kamarádku a vy se celé ty roky namáháte “zbytečně”. Některé kočičky si zkrátka užívají drbání a mazlení, ale nejvíce to stejně ocení od svého páníčka.


Když kočičky ukazují svojí lásku, jihne srdce i tomu největšímu mrzoutovi.

A co láska mezi dvěma kočkami?

Pokud máte doma dvě a více kočiček, určitě jste si všimli určité přátelské/nepřátelské aj. hierarchie mezi nimi. Některé kočičky jsou velcí přátelé za každé situace, některé jsou hodně náladové a tulí se s ostatními jen, když na to mají náladu. Mezi pokrevně příbuznými kočkami vzniká rodičovská, nebo sourozenecká láska, mezi dvěma cizími kočkami může kočičí vzniknout přátelství.


Kočičí rozmnožování láskyplné?

V období říje, které je pro kočičky velmi nepříjemné, jak psychicky, tak fyzicky, se kočka snaží vyhledat potenciálního partnera k ukončení fyziologických potřeb, které jí ovládají. Nejde proto o hledání “romantického partnera”, nebo o lásku, ale o hledání partnera, který kočičku zbaví neustálé nutnosti “být připravená na styk”. Přesto mezi kočičím tatínkem a koťati obvykle vzniká rodičovské pouto, žije-li tatínek ve společné domácnosti.


Oblíbená místa a hračky

Každá kočička si oblíbí určitá místa. Jsou to místa, kde se cítí spokojeně, bezpečně, kde se jí líbí výhled na okolí, nebo kde má všechny svoje hračky. K těmto místům kočička necítí “lásku”, ale má k nim vytvořené určité pouto. Pokud oblíbený pelíšek ze skříně přemístíte na podlahu, bude z toho kočička zmatená a určitě ji tím nepotěšíte. Stejně je tomu s hračkami, každá kočička má své oblíbené hračky, které klidně “láskou” rozcupuje, protože jí to jednoduše velmi baví.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page