top of page

CATIO MAGAZÍN

Mimořádné kočičí schopnosti: Vnímání ultrafialového záření

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Moje oči zachytí i část UV záření. A třeba ti vidím až do duše...

Kočičí zrak je dokonale uzpůsoben potřebám lovu a pohybu v prostoru. Kočky sice vidí méně barev než člověk (a také méně ostře), ale mohou vnímat i jiné frekvence elektromagnetického vlnění, které člověk pouhým okem neumí zaznamenat. Jak kočky vnímají ultrafialové záření? Vidí kočky i jiné věci, které my nejsme schopni vidět?

Neviditelné světy a věda?

Když byla v roce 2014 publikována studie biologa Rona Douglase a profesora londýnské univerzity (City University of London, pracoval na ní také G. Jeffery), způsobilo to mezi veřejností (a zejména chovateli) pozdvižení. Pro část lidí to bylo potvrzením toho, že kočky vidí svět pro nás neviditelný, pro jiné zajímavost týkající se smyslového vnímání savců (tuto schopnost mají i psi, medvědi, aj.). Pro vědce to však znamenalo jen potvrzení toho, že lidské smysly nemusí být v jistém ohledu dokonalé.

Jak UV záření působí v kočičím oku?

Jak professor Ron Douglas uvedl, šlo v případě zkoumání ultrafialového záření a jeho vnímání kočkami o menší část této studie, ale postačila na to, abychom se dozvěděli, že čočka u koček propustí část UV záření k sítnici, kdežto čočka lidského oka jej pohltí. Proto světlo o této vlnové délce (UV-A,B,C) lidé nezaznamenají, ale kočky ano. Proto mohou vidět věci našim očím ukrýté. Tuto schopnost má řada zvířat a lze říci, že v tomto ohledu mají nad námi lidmi výhodu. Ale, jak také uvedl, zatím žádný vědec nezkoumal chování koček při cílené expozici vůči UV záření.

Pověry o kočičích předtuchách a vizích

Kočičí předtuchy a cítění jemnějších energií a vibrací daly vzniknout označení koček jako strážců vstupů do jiných úrovní existence. Kočka proto byla spojovány s různými temnými silami, ačkoliv to dnes (i díky této studii) vypadá, že jde spíše o instinkt, který lidé nemají (podobně jako čich) tak dokonale vyvinutý. Stalo se vám také někdy, že se vaše kočka v prázdné místnosti chovala divně? Můžeme nad tím mávnout rukou nebo se zajímat o principy kvantové fyziky.

Je jisté, že i různá jiná zvířata mají mimořádné schopnosti. Měli bychom je tedy v jejich prostředí respektovat, ochraňovat a korigovat to, k čemu příroda potřebuje lidskou pomoc.

Foto: Mila Kusmenko, Pixabay

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page