top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočky vrní … ale proč?

Kočky vrní, to ví každý, kdo nějakou kočičí šelmičku někdy hladil. Že se tento roztomilý zvuk ozývá, když je kočka spokojená, je fakt obecně známý. Ale existuje i spousta dalších důvodů, které jsme pro Vás dnes nastudovali a upravili do článku. Spoustu Vás překvapí, ať už jste studovaný biolog, dlouhodobý majitel nebo začínající srdcař.

Tak co, těšíte se?

K pochopení všech důvodů zavzpomínejte, prosím, na hodiny fyziky ze základní školy. Každý zvuk je nějaké vlnění, které má nízkou nebo vysokou frekvenci. A kočičí vrnění je nízkofrekvenční, pro což je typické, že jde slyšet jen na malé vzdálenosti. Už to dává smysl? Když kočka vrní v něčí přítomnosti, vysílá jakousi tajnou zprávu. Posílá ji tak tiše, že ji zaslechnou jen její nejbližší, ti, které si pustila k tělu. Když tedy kočku uslyšíte vrnět, berte to jako znamení, ale i jako velkou poctu. Číča Vám důvěřuje.

Negativní emoce

Předení může překvapivě znamenat i pocity z negativního spektra. Například hlad, strach, zděšení nebo bolest. Jestliže se kočičák poslední dobou chová divně, máte pocit, že není ve své kůži a pozorujete výrazné vrnění, nepodceňte tyto zprávy. Věnujte své kočce více času a všechnu péči a lásku, kterou můžete dát. V takovou chvíli je totiž potřebuje.

Dalším důvodem jsou znova emoce, ale v úplně jiném kontextu

Znáte ten pocit, když zažíváte příliš vypjatou situaci, když se v životě děje něco náročného a důležitého? A pak najednou prasknou emoce, pláče se, smutkem či radostí, nebo se třeba směje. U koček to funguje obdobně, jenomže ty se smát ani plakat nemohou. Proto nastupuje vrnění. Kočky se tak mohou uklidnit, dostat to duševní rovnováhy a zase se cítit dobře.

Vrozený pud

Vrnění můžeme hledat už na úplném začátku kočičích životů. Když kočka rodí koťátka, přede, aby se uklidnila a vyplavované endorfiny, díky vrnění, jí pomáhají potlačit bolest. Jakmile jsou koťata na světě, vrní se znova. Novorozenci se totiž rodí slepí a hluší, ale vibrace cítí. Matka tak s nimi může navázat kontakt a ony jí odpovídají předením od věku dvou dnů. Jestli se ptáte, proč příroda radši nezařídila, aby koťata mohla ihned slyšet a mňoukat na svou mámu, máme pro Vás odpověď. Pláč malých koťátek by lákal predátory a hnízdo by se stalo snadnou kořistí, zatímco předení nezaslechne. Dobře vymyšlené, že?

Nečekané na závěr!

Máme pro Vás poslední a ten nejpřekvapivější důvod. Regenerace těla! No, čekali byste to? Frekvence předení je asi 26 Herzů, v rozsahu, který podporuje regeneraci tkání. A poté je tu ještě jeden aspekt, zvýšený tlak v těle nutí kosti přizpůsobit se, tedy zesílit. V praxi to znamená, že kočičí kosti jsou odolnější a méně náchylné na zranění. A když už k úrazu dojde, lépe se hojí. To je vychytávka, že? Dokážete si to představit? Namísto dlouhých tahanic po nemocnicích se jednoduše uložíte na pohovku, zavrníte si a zlomená kost si po pár opakováních dá říct a bude zase v pořádku. No dobrá, to byla možná trochu nadsázka, ale i tak, myslím, že to kočky mají vážně dobře zařízené.

Vyjmenovali jsme Vám hned několik příčin, proč Váš miláček může vrnět. Také už víte, že je vždy důležité posoudit kontext a v situacích nespěchat. Pozorujte svou kočičku o chvíli déle a vrnění pak začne dávat smysl. My se tímto loučíme a přejeme hodně krásných chvil s Vaší kočkou, vrnící spokojeností.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page