top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočky mluví

Celý život se učíme číst mezi řádky, snažíme se rozumět nevyřčenému. Abychom mohli předvídat, abychom dělali věci správně. Řekněme, že takové předvídání jsme se v komunikaci s lidmi už naučili, ale co u koček? Mrknete na svého mazlíčka a hned víte, co má na srdci? Nebo Vám to dělá problém? Máte tedy dvě možnosti: buď můžete absolvovat kurz jasnovidectví, nebo si projít našich pár tipů o signálech, kterými kočka komunikuje.

Ocas

Chlupatý ohon neslouží jen k vytírání prachu, ale řekne nám toho také hodně o koččině rozpoložení. Když ocásek vzpřímí do kolmice se zemí, jsme na dobré cestě, kočka se cítí šťastná. Když se ocas v této poloze ještě navíc lehce chvěje, máte vyhráno, kočka je super šťastná. Takový stav nastává, třeba když nasypete nejoblíbenější granulky, nebo třeba když potká svou Catio Hrdinku.

Mrsknutí ocáskem směrem dolů už není tak pozitivní, když ho stáhne mezi nohy, značí velký strach a zděšení. Zkoukněte situaci, ve které se takto zachovala a příště se tomu vyvarujte.

Když vztyčený ocasem mává jako ručička metronomu, zprava doleva, dává najevo agresi. Když ho navíc stočí do tvaru písmene N, berte to jako velké NE. Urychleně zařaďte zpátečku a svou kočku vezměte s sebou.

Hlava

Na kočičí hlavě je hned několik míst, která Vám toho hodně řeknou. Začneme ušima, jakmile zamíří směrem dozadu, zbystřete, tohle neznačí pozitivní emoce. Může to být strach, nevrlost, agrese.

Další v pořadí jsou oči, stejně jako u lidí nám oči mohou prozradit mnohé. Rozšířené zorničky značí silné emoce, ať už pozitivní, či negativní, pro kočku se dějí velké věci.

Když si s kočkou vyměníte dloouhý pohled a ona se Vám dívá přímo do očí, jásejte, znamená to, že vám plně důvěřuje. Taktéž pomalé, táhlé přivření očí je dobrým znamení, to se cítí velice příjemně.

Dlouhé, pomalé vyplazení jazýčku není škodolibé gesto, ale známka nervozity nebo rozrušení.

Řeč těla

Nejvýraznějším indikátorem je zcela jistě pohyb kočky kolem Vás.

Když kočička sama naváže fyzický kontakt, můžete se hrdě považovat za jejího přítele. Ať už je to jemné pošťuchování hlavou nebo třeba studeným nosíkem, oboje znamená, „jsi kámoš“. Otírání hlavy je verze kočičího pozdravu. (Mimochodem, představte si, kdyby se takto zdravili i lidé!)

Proplétání se mezi Vašima nohama, otírání tělíčka a omotání ocasu kolem nohy je pro Vás konečná – kočka Vás právě přiřadila ke svému majetku.

Naopak, když Vás kočka jemně kousne, znamená to, že ji už Vaše společnost nebaví a chce být sama. Nechte ji, však ona zase přijde. Ideálně když budete potřebovat pracovat, nebo třeba spát…

Závěrem by bylo dobré zmínit také, jak kočka vnímá Vaši komunikaci. Její slovník lidských pojmů je omezený, řídí se tedy většinou tónem hlasu. Když potřebujete, aby se spustila z Vašeho drahého křišťálového lustru, řekněte to důrazně a neoblomně. Naopak, je-li na místě pochvala, zvolte vyšší, přátelský tón hlasu. Ideálně doplňujte svá slova i o příslušná gesta. Kočka tak bude lépe rozumět, co se jí to ten člověk, kterého milostivě nechává žít ve svém bytě, snaží říct.

Doufáme, že se Vám článek líbil a že Vám informace pomohly. Pokud máte nějaký (tajný) tip, jak na hovory se svým mazlíčkem, pochlubte se v komentářích a pomozte ostatním. Děkujeme!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page