top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočky jsou kočky, ty si to řídí samy aneb akupuntura u koček

Aktualizováno: 12. 12. 2020


S Lenkou Novobilskou si dnes povídáme o akupunktuře u koček

O tom, jak probíhá akupunktura u koček si budeme dnes povídat s veterinární lékařkou Lenkou Novobilskou, která absolvovala svoje vzdělání ve veterinární akupunktuře v Holandsku pod záštitou mezinárodní veterinární asociace IVAS a je tak jedinou veterinářkou na Moravě s mezinárodním IVAS certifikátem. V poslední době se věnuje hlavně integrativní medicíně, při níž se kombinuje západní a čínská medicína.

O možnostech alternativní léčby obecně

Dobrý den, proč jste si zvolila obor veterinárního lékařství? Kdo byl Vaším prvním pacientem, pamatujete si to?

Já jsem od mala věděla, že budu veterinářkou, měla jsem jasno od první třídy. Jiná možnost pro mě neexistovala.

Máte široký záběr, pokud jde o různé metody léčby, jak jste se začala zajímat o akupunkturu?

Už na veterinární univerzitě jsem bokem studovala homeopatii. Veškerá diagnostika vztahu mezi orgány, jak se navzájem ovlivňují vychází z čínské medicíny, toto zmiňovali přednášející neustále. Už tam mi došlo, že pokud chci být dobrá v diagnostice a léčbě, musím časem studovat ještě čínskou medicínu. Bohužel v Česku nikdy nebyl kurz veterinární čínské medicíny. Takže, když jsem se přestěhovala do Švédska, začala jsem se poohlížet po kurzu. Nakonec jsem objevila Mezinárodní asociaci veterinářů-akupunkturistů IVAS a absolvovala vzdělání pod její holandskou divizí.

Které další metody léčby používáte a proč? Jak kočka reaguje třeba na Bachovy květové esence nebo změny stravy?

Já už teď používám klasickou medicínu kombinovanou s akupunkturou, Bachovkama a dietoterapií. Homeopatii jen okrajově. S jehličkami mi to přijde efektnější. Bachovky jsou super, jsou to esence květů, stromů a keřů uchovávané v alkoholu. Z koncentrátů se připravují roztoky – tzn. 5 kapek koncentrátu se dá do 50 ml lahvičky a doplní vodou. Toto kočkám nijak nevadí, majitelé je pak kapou do misek s vodu , do jídla nebo rovnou do pusy. Bachovky pomáhají zpracovat emoce a psychické stavy. Dobře mi doplňují terapii akupunkturou.

Akupunktura u koček

Jak kočky snáší akupunkturu? Jsou jehličky pro kočky jiné, než pro člověka?

Kočky jsou kočky, ty si to řídí samy. Když kočka nechce, moc s tím nenaděláte. Na druhou stranu ony taky poznají, že jim pomáháte. Takže ve výsledku napíchám jehly a kočka leží a usíná po chvíli. Ošetření dělám zpravidla 1x za 3 týdny, takže se to dá zvládnout. Častější (např. 1-2x týdně) provádím jen u ochrnutých pacientů a těm jehly vůbec nevadí. Jehly pro zvířata nejsou žádné speciální, já jsem si ale našla silnější a kratší. Lépe se zapichují a drží.

Jak moc se liší akupunkturní nebo reflexní body zvířat a lidí? A pokud se chcete ujistit o vhodnosti postupu, s kým konzultujete Vy sama? Existují v Číně Kliniky zdraví (ekvivalent nemocnic u nás) i pro zvířata?

Akupunkturní body zvířat jsou ekvivalent bodů lidských. Odpovídají stejné anatomické lokalizaci. Nicméně existují i klasické body pro zvířata, které nejsou u lidí. Jako největší benefit mého kurzu v Holandsku, vidím kromě vědomostí, i vytvoření nových kontaktů mezi veterináři z celého světa. Díky Facebooku jsme ve spojení s veterináři z celého světa, a na FB skupinách se diskutují různé případy. V tom vidím obrovskou výhodu této doby, napíšu dotaz a dostanu odpověd od odborníka z univerzity v USA. Samozřejmě IVAS kurzy a setkání slouží k vyměňování znalostí a zkušeností znamenitě.

Důležitost správné péče o kočku

Psychické problémy u koček – lze odhadnout, jaké procento potíží je daných geneticky po rodičích?

Mě přijde, že mnohem častější příčinou psychických problémů koček je špatný management chovu a nepochopení chovu kočky obecně. Hodně lidí si pořizuje kočku jako módní doplněk a to po čase moc nefunguje.

Jaké nejčastější chyby, podle Vás, dělají majitelé koček? Lze některým potížím koček, se kterými lidé s chlupáči přicházejí předcházet? Jak?

Jak už jsem zmínila dříve nepochopení chovu koček a jejich potřeb. Kočka není zvíře, které jen přinesete do bytu a pak občas vyčistíte záchod a denně nasypete granule. Je potřeba respektovat jejich potřeby – mít doma dostatek škrabadel, udělat nejlépe v celém bytě kočce takzvané druhé patro – dostatek polic a schovávaček 2m nad zemí, prostě jí udělat ten venkovní strom. Denně čistit záchod a mít vždy jeden navíc. Kočka se potřebuje zabavit, takže různé interaktivní hračky, brát kočku ven na postroji a samozřejmě se jí věnovat. Prostudovat si něco o kočičí výživě. Spousta lidí ještě pořád kupuje levná krmiva. Nejlepší strava pro kočku je myš. Na to lákají i výrobci veterinárních diet – ”složením se konzerva rovná myši v konzervě”. Spousta kočičích konzerv obsahuje i cukr, velké množství indoor koček trpí cukrovkou. Těch věcí je hodně…

Správná strava dělá divy

Jak lze aplikovat úpravu stravy podle tradiční čínské medicíny u koček, když je kočka masožravec?

No kočka je sice masožravec, ale málokterá kočka, pokud tedy není venkovní a neloví, maso žere. Navíc v kočičích granulích jsou přidávána ochucovadla, bujóny a jiné, které nám vyloženě dělají kočky závislé na určitém druhu granulí. Je pak velmi těžké to změnit. Vždycky začínáme pomaličku, říkám majitelům i lžička masa denně je super úspěch. Zatím se nám to vždycky nějak povedlo. Dokonce i tak, že ráno mají kočky maso nebo konzervu a večer granule. Vždycky záleží na majiteli, pokud on chce, tak to změnit jde. Pak se do toho společně obujeme a zvládneme to.

Jak moc ovlivňuje kvalita stravy chování kočky? Jsou kočky dobře živené méně nemocné? Žijí déle?

Jsme to, co jíme a naše zvířata taky. Věřím tomu, že strava je velice důležitá a ovlivňuje hodně. Vidím i na starých zvířatech, že se úplně změní, ožijí, mají víc energie. Stravou můžete ovlivňovat i určité nemoci. Ale to by bylo na samostatný článek. Měla jsem pacienta, kterého jsem úspěšně léčila a majitelka se mě zeptala, zda bych nemohla pomoci jejímu synovi, který je na vozíčku a má velké množství hlenu v krku, kvůli kterému nemůže jíst a hrozí, že mu dají sondu do žaludku. Společně jsme pak našli terapeuta pro lidi, který se zabývá jídlem dle čínské medicíny a ten jí poradil, co má syn jíst. Úplně svého syna odhlenila. Bylo to skvělé. Takže i jen změna stravy dokáže ovlivnit hodně.

Dlouhověkost u koček

Jsou kočky šlechtěné náchylnější k některým typům onemocnění, než kočky obyčejné? Žijí třeba obyčejní “mourci” déle?

Velmi záleží na životním stylu koček. Kočky žijící doma po kastraci trpí obezitou a s tím spojenými problémy – cukrovka, močové krystaly a další. Často jsou čistokrevné rasy, mají různá dědičná onemocnění a co si budeme vykládat, snaha o chování zdravých jedinců je minimální. Nechci se dotknout těch, co na to dbají. Venkovní kočky zase častěji utrpí na úrazy, srazí je auto, nebo je někdo postřelí, těch nástrah na ně venku číhá hodně. Většinu profesního života jsem strávila ve Švédsku, tam jsem se běžně setkávala s 20letými kočkami, které žily, jak doma, tak chodily denně ven. Došlo mi, že díky řídkému osídlení a minimální dopravě na silnicích se můžou dožít tak vysokého věku. Navíc jsem neslyšela, že by někdo kdy střílel na kočky. V ČR je 20letá venkovní kočka zázrak.

Na kočičí konferenci jeden professor z UK sdílel informace o probíhajícím výzkumu. V určité oblasti sledují život koček z různých domácností a sledují, co ovlivňuje zdraví a délku života koček. Zatím výzkum probíhá 6 let. Data budou průkazná až po dvaceti letech, tedy až ty kočky umřou a oni budou moci vyhodnocovat jejich životy. Řekl, že zatím z toho co mají, je jasné, že pokud kočka má možnost lovit – tzn. jí myši a ptáky a co si chytí, že ty kočky jsou méně nemocné.

Děkujeme za rozhovor.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page