top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí zajímavosti: Kdo vynalezl kočičí dveře a jaké bylo nejdelší vrnění?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Tady by se hodil rekord v roztomilosti!

Kočky máme doma, kolik toho ale o nich opravdu víme? Jsou to zvířata, která za svýma roztomilýma očkama a heboučkým kožíškem skrývají nečekaná tajemství a zajímavosti. 

Většina páníčků se stará jen o své miláčky, ví o každém jejich pohybu a životních událostech. Jen málokterý milovník koček ale ví i o historii nebo ostatních zástupcích tohoto zvířecího druhu.

Nejstarší známá kočka žila před 9 500 lety

Až donedávna se věřilo, že kočky domestikovali Egypťané. V roce 2004 ale objevili francouzští archeologové 9 500 let starou kostru kočky na ostrově Kypr. Ta se tedy stala nejstarší známou kočkou a předběhla egyptské malby koček o tři tisíce let.

Kočka stráví spánkem 70 procent dne

Bojíte se toho, co dělá kočka, nejste-li doma? Žádný strach, s velkou pravděpodobností spokojeně spí. Stráví tak totiž 70 % dne, tedy třináct až šestnáct hodin.

Kocour byl 20 let starostou města na Aljašce

Rezavý kocour jménem Stubbs zastával 20 let funkci starosty ve městě Talkeetna na Aljašce. Protiústavně se zúčastňoval voleb, i tak je ale několikrát vyhrál a byl velkým oblíbencem jak místních, tak turistů.

Nejdelší kočka měřila 1,2 metrů

Tento rekord si drží mainská mývalí kočka Stewie. Vlezla by se do vašeho škrabadla?

Nejbohatší kočka na světě měla na účtě 7 milionů liber

Podle Guinessovy knihy rekordů je nejbohatší kočkou Blackie. Když její majitel psal závěť, nezahrnul do ní svoji rodinu, ale jen Blackie. Ta si tedy přišla k pěkným pár korunám.

Kočky mají styl chůze jako žirafy nebo velbloudi

Všimli jste si toho? Nejdříve jdou dopředu obě pravé nohy, poté obě levé, takže se vždy hýbe jedna polovina těla. Žirafy a velbloudi jsou jediná další zvířata, která chodí tímto stylem.

Kočičí dveře vynalezl Isaac Newton

Vědec známější objevem gravitace vynalezl i velkou pomůcku pro ty, kterým se nechce dělat kočkám vrátného. Během jeho práce ho prý rušila kočka, poprosil proto údržbáře, aby ve dveřích vyřezal díru.

Nejhlasitější vrnění dosáhlo 68,7 decibelů

Rekord si drží Merlin, černobílý kocour z Torquay ve Velké Británii. Většina koček vrní o hlasitosti 25 decibelů, Merlinovo dosáhlo stejné hlasitosti, jako třeba puštěná sprcha.

V roce 1963 letěla kočka do vesmíru

Psi a opice, kteří se do vesmíru dostali, asi všichni známe. Že tam ale byla i kočka ví málokdo. 18. října 1963 byla první kočkou ve vesmíru Felicette, známá jako Astrocat.

Tak co, překvapila vás některá ze zajímavostí?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page