top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí porod

Aktualizováno: 14. 12. 2020


To je nadílka.

Kočička je jako koule a blíží se den D. Porod, jako samotný vrchol březosti, o které jsme psali zde a zde. Jak se na tuto jedinečnou chvíli připravíme, je na vás. My ale volíme, být vždy připravení!

Do porodnice?

Pár dní před porodem si kočička začíná chystat hnízdo. Nemusí si k tomu vybrat místo, které je z vašeho hlediska zrovna nejvhodnější – klidně to může být noční stolek, skříň nebo prádelník ve vaší ložnici. Kočičku v této době už určitě nepouštíme ven, aby neporodila koťata na jiném místě. Pokud možno, nabídněte své kočce k vybudování hnízda nějakou vhodnou bedničku, třeba jen obyčejnou lepenkovou krabici s jedním bokem otevřeným, umístěnou někde v klidném, setmělém koutě. Měla by být dostatečně velká a pohodlná, o rozměrech alespoň 60 x 50 cm a výšce 50 cm. Je zapotřebí dát si pozor na původ porodní krabice, například kvůli zbytkům insekticidů (krabice od banánů) Ideální je například ohrádka pro koťata. Pokud máte v plánu jen jeden vrh, zkuste se zeptat chovatele od nějž kočičku máte, zda-li by vám ji nepůjčil. V takovém případě je ale samozřejmě potřeba ji předem dobře vydesinfikovat. Pozor na chemikálie, zvolte prostředek, který kočičkám ani koťátkům neublíží.

Na dno krabice položte nejlépe porodní podložky, které zakoupíte v lékárně. Noviny jsou kvůli tiskařské černi méně vhodné a navrstvené hadříky nebo ručníky mají zase mnoho záhybů a míst, do nichž by se malé kotě mohlo zamotat.

Dále byste si měli připravit čisté ručníky či roli kuchyňských papírových utěrek, dostatek horké vody, odsávačku, mycí žínku, vodu i krmení pro vyčerpanou kočku uprostřed porodu, dezinfekci, líh, nůžky s tupými hroty a teploměr. Teploměrem můžete zaznamenat pokles tělesné teploty (asi o 1 stupeň Celsia) několik hodin před porodem. Tyto věci ale používáme pouze v krizových situacích. Kočičky obvykle perfektně vědí, co mají dělat. Častokrát i lépe než my, ustaraní chovatelé. I tak je ale vhodné o nastávající rodičce informovat veterináře.

Kdy to přijde?

Kočka je březí 56 až 71 dní, obvykle 65 dní, ale záleží na plemeni. Evropské kočky rodí spíše dříve a naopak například kočky siamské rodí nejčastěji za 66 nebo 67 dní. Koťata narozená dříve než za 58 dní bývají mrtvá, nebo velmi slabá. Na blížící se porod vás upozorní chování kočky. Než u ní začnou probíhat porodní bolesti, může kočka odmítat potravu nebo zvracet. Často kočky svá koťátka rodí v noci. Tato první fáze porodu, kdy se kočka uchýlí do porodní bedny (pokud si na ni zvykla a nevytvořila si náhradní hnízdo někde jinde), začne zrychleně dýchat a příst a z pochvy jí vytéká čirý hlen, může trvat až 6 hodin.

Je to tady.

První známkou začínajícího porodu bude “bublina”, která se objeví vně vulvy – je to vydutý vak s plodovou vodou, který teď praskne a kočka začne mít viditelné stahy. Kočka ve druhé fázi začíná viditelně tlačit. Pokud se kotě neobjeví do 30 minut po začátku tlačení, zavolejte veterináře. Jakmile je již kotě na cestě, často se kočka začne točit kolem své osy, i když některé kočky zůstávají poměrně klidně ležet. Zejména pokud se kočka kotí poprvé, může se stát, že se při ústí pochvy bude neustále objevovat nafouknutý plodový vak naplněný plodovou vodou a stejně rychle se bude zase ztrácet. Tímto způsobem dochází k rozšiřování porodních cest a není to důvod k panice. Koťátka většinou přicházejí na svět hlavou napřed. Není ale vyloučena ani poloha opačná.

Kritické okamžiky

U vyčerpaných koček, nebo u prvorodiček se může stát, že si kočka narozeného kotěte nevšímá. Pokud je do jedné minuty nezačne sama čistit, přišla řada na nás. Nehty (vyčištěnými a vydezinfikovanými) natrhneme plodový obal nad nosem a tlamičkou a očistíme kotěti obličej čistou mycí žínkou. Kotě většinou začne dýchat. Potom pevně uchopíme pupečník, zaškrtíme jej alespoň 4 cm od bříška a NAD zaškrcením odstřihneme. Odstřižením v dostatečné vzdálenosti omezíme případný vznik infekce. Pupečník ještě chvíli pevně podržíme, aby nekrvácel anebo jej můžeme podvázat. Přitom za něj netaháme, aby se nenapínala břišní stěna.

Kotě vezmeme do hadříku a masírujeme je. Třeme zejména na zádech a bocích krouživými pohyby. Na chvilku je přidržíme v poloze hlavičkou dolů, aby z dýchacích cest vytekla plodová voda. Když kotě chrčí, prská nebo nedýchá, odsáváme plodovou vodu zevně z nozder i z tlamičky odsávačkou. Pokud kotě stále nedýchá, opakujeme manévr hlavičkou dolů i odsátí. Pokud se chceme pokusit o dýchání z úst do úst, musíme brát zřetel na rozměr tělíčka kotěte. Je tedy zapotřebí ohromné opatrnosti. Pokud zmiňované nepomohou, můžete ještě sáhnout po alkoholu – kapička 70% lihoviny na jazýčku kotěte někdy dokáže dělat zázraky. Jakmile začne kotě dýchat a pískat, přikládáme jej ke struku a v tuto chvíli už o něj matka docela určitě zájem projeví. Navíc, sání koťat povzbuzuje stahy, pomáhající vypudit ostatní koťata.

Placenta neplacenta.

Pozorně sledujeme, zda za každým kotětem vyšla placenta. Placenta, nebo její části, které by zůstaly v děloze, mohou způsobit ošklivé záněty. Musí být vypuzen stejný počet placent, jako se narodilo koťat. Řídkou výjimkou jsou dvojčata, která mají společnou placentu, z níž vycházejí oba pupečníky. Kočce bychom neměli bránit v pozření placenty. Ta totiž obsahuje nezbytné živiny, které jsou důležité zejména pro tvorbu mléka.

Konec porodu?

Někdy se poslední kotě narodí třeba až za 12 hodin po zdánlivě skončeném porodu. Je-li živé, nebezpečí kočce nehrozí. Pokud se narodí mrtvé, poradíme se vždy s veterinářem. Obyčejně se koťata rodí v 15 minutových až hodinových intervalech. Neexistuje ale přesné pravidlo, jak dlouho má porod trvat. Jsou však určité situace, kdy je nutné neodkladně vyhledat veterináře. A to například, když kočka nemůže porodit kotě, které je již v porodní poloze, tedy částečně venku. Dále pokud jsou stahy stále slabší a přitom je jasné, že jsou v děloze další koťata. To, že porod trvá již příliš dlouho, rozpoznáte podle slizových blan na kotěti, které mají spíše našedlou, velmi světlou nebo dokonce modrošedou barvu, namísto obvyklého růžového prokrvení. Včas provedený zásah veterináře včetně císařského řezu je pro kočku šetrnější, než dlouhý a neúměrně vyčerpávající porod.

Velikost vrhu se může různit, od jednoho po 12 koťat. Průměr jsou čtyři koťátka. Kočka, která vrhla všechna koťátka, působí většinou vyčerpaným, ale klidným a spokojeným dojmem a usíná.Jakmile se kočka uklidní a koťata jsou jsou napitá, můžete vyčistit porodní bednu. Pak můžete koťata začít také jeden po druhém vážit.

Samozřejmostí je, že se chovatel během porodu snaží kočku uklidňovat. Je třeba mít na paměti, že pokud je kočka na chovatele silně fixovaná, nervozita se na ni snadno přenese. Starostí ještě bude dost, a to při poporodní péči. O té si povíme zase jindy.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page