top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí agility

Kočičí agility není stejná jako agility psí. Ani zdaleka ne. Je mnohem lepší! Kočky oplývají mnohem širším repertoárem pohybů, proto nám kočičí agility nabízí spoustu možností.

Agility team!

Jejich tempo je vražedné, jejich revírem jsou překážky. Kočky praktikující agility jsou zde! Proč jsou kočky výbornými agility žáky? Oplývají totiž schopnostmi, které jim spousta zvířat může jen závidět. Níže jsme si je rozepsali.

Rychlost

Nemá cenu si nic nalhávat. Kočky jsou zatraceně rychlé. Ano, i ten obtloustlý kocourek na vašem kanapi může vyvinou neobyčejnou rychlost (zvlášť, kdyby věděl, že ho chcete vzít k veterináři). Jsou to přírodní sprinteři, domácí kočky mohou běžet nejvyšší rychlostí až 48 km za hodinu, čímž se na žebříčku rychlosti řadí například k praseti bradavičnatému či medvědu grizzly. Je to také nejvyšší rychlost, kterou dosáhla hvězda na závodní trati, Usain Bolt. A i rychlost je při agility klíčová.

Obratnost

Kočičí obratnost nezná mezí. Ne nadarmo se říká že kočka vždy dopadne na všechny čtyři. Jejich schopnost obrátit každou polovinu těla jiným směrem je téměř neuvěřitelná. Kočky jsou také výbornými skokany. Průměrná domácí kočka může vyskočit až do šestinásobku (6x) své výšky (ano, proto ta kuchyňská linka). Pro srovnání, pes vyskočí do dvojnásobku (1x) své výšky a člověk pouze do čtvrtiny (1/4x). Kočičí agility je proto nesmírným zážitkem i na pohled.

Inteligence

O inteligenci koček by se snad nikdo ani neodvažoval pochybovat. Je známo, že se kočky rychle učí. Jejich krátkodobá paměť (znalost okolí a prostředí, kde se zrovna nachází) je ve skutečnosti velice dlouhá. Jen pro srovnání, kočky si tyto údaje pamatují až 16 hodin, ve srovnání s 10 minutami pro psy (dává to smysl, protože psi jsou v podstatě kočovníci, kteří opouštějí oblast za sebou, zatímco kočky jsou teritoriální zvířata s teritoriem o rozloze přibližně 1 míle čtvereční, kde musí znát absolutně vše).

Jakmile se kočky zorientují, umí si občas udělat pěknou jízdu. Na kočičích výstavách se často postarají o parádní rozruch svým čistým sprintem mezi stoly při nedělním ránu, kdy jsou hezky čerstvé a pamatují si, kudy v sobotu šly a co se naučily. I toho se při agility využívá, jakmile si jednou zapamatují trasu, jsou rychlé jako blesk. A podle trenérů agility kočkám stačí k zapamatování trasy pouhá půl hodina.

Smysly

Kočky mají vynikající vizuální zaměření a perfektní přesnost na krátkou vzdálenost (stejně jako lišky). Tato schopnost je jim vlastní díky tělu nízko nad zemí, z jehož výšky se vrhají na kořist. Jejich zorničky jsou vertikálně smrštěné, což jim umožňuje lepší vnímání hloubky. My bychom, ve své výšce, lapali myši sotva tak obratně.

Agility pro každého

Psi jsou smečková zvířata, která přijímají rozkazy a překonávání překážek provádějí pouze podle pokynů psovoda. Domácí kočky mají v koloniích vysoce přátelskou společenskou strukturu, což znamená, že mají přátele a s nimi mohou kooperovat. Díky tomu, že nás kočky přijímají jako své přátele, nás respektují a chtějí vědět jak chceme, aby danou překážku překonaly. Kočky dělají agility, protože to těší je, ne jejich pány.

Kočky mají výjimečnou schopnost porozumění a pochopení toho, co se učí. To při agility v praxi znamená, že jsou povzbuzovány pamlsky a hračkami aby zjistily, že mají překážky překonat. Pokud pochopí princip a požadovaný směr, pravidla končí. Při kočičím agility se totiž myslí na jejich přirozené řešení problému, to jest že myslí samy za sebe. Proto pravidla nemohou být přísná jako u psů. Naopak, kočky mají prostor v rozmanitostech, jak si s danou překážkou poradí. Častokrát jde v kočičím agility pouze o nalezení efektivnější, lehčí anebo celkově logičtější cesty skrz překážku, než jakou bychom našli my. Stačí když si udrží směr, to, jestli přeskočí dvě překážky najednou jedním skokem, je čistě na nich.

Tak co, přesvědčili jsme vás? Výborně, v další části si povíme, jak to udělat, aby si i vaše kočka agility zamilovala.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page