top of page

CATIO MAGAZÍN

Kouzlo želvovinových koček

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Umělecky vybarvená kočka, želvovinová kočka.

Žlutá nebo černá? Černá nebo žlutá? Želvovinová barva u koček je opravdu originálním kouskem. S jejím vznikem to ovšem není tak snadné. Genetika je mocná čarodějka.

Výsada ženského pokolení

Želvovinová barva se totiž vyskytuje pouze u samic koček. Zkrátka a dobře, želvovinového kocoura by těžko pohledal. Je to také dobrá pomůcka při rozpoznávání pohlaví na dálku, případně u malých koťátek. Želvovinové a tříbarevné kočky jsou vždy samičího pohlaví (samozřejmě výjimka potvrzuje pravidlo, viz. dále), naproti tomu rezavá barva se z 95% vyskytuje pouze u samců. Takže vidíte, ani Garfield nebyl výjimka.

Genetické odbornosti

Pokud nepatříte mezi fanoušky nesrozumitelných termínů  z oblasti genetiky, následující odstavec můžete přeskočit. Pokud se ale rádi brodíte v této nesrozumitelné vědě, zde je vysvětlení vzniku želvovinové barvy a její preference kočičích samic. 

Lokus O je vázán na pohlavní chromozom X, proto je tedy i zbarvení, které vyvolává, znakem vázaným na pohlaví. Dominantní alela O působí oranžové nebo žluté zbarvení u samců (viz výše psaná rezavá barva), kdežto u samic podmiňuje v homozygotním stavu zbarvení žluté a v heterozygotním stavu želvovinové. Toto želvovinové zbarvení je charakterizováno žlutými a oranžovými skvrnami na černém podkladu.

Název želvovinová vznikl z anglického „tortie“, kdy „turtle“ znamená želva. Podobnost želvího krunýře s touto ojedinělou barvou tedy není čiště náhodná a název dokonale odpovídá. Jak je to ale s mláďaty želvovinové kočky? U neředěné formy této barvy, kdy jsou skvrny černé a červené, můžeme jako od matky očekávat opravdovou škálu barev koťátek. Koťátka, nesoucí naředěný gen želvovinové barvy, jiný než černý, mohou mít skvrny čokoládové a červené, modré krémové, lila a krémové apod.

Kocouři utřeli nos?

Z výše uvedených skutečností vyplývá, že u samců se želvovinové zbarvení nevyskytuje. Ovšem, nic nemůže být bez výjimek, které by potvrzovaly pravidlo. V literatuře se uvádí jeden jediný ojedinělý případ, kdy se narodil kocour želvovinové barvy. Došlo u něj totiž ke zdvojení pohlavního chromozomu X. Měl tedy tři pohlavní chromozomy XX Y a byl proto také sterilní. Pro kocoury žádná sláva. 

Lidský faktor

Jaké je soužití želvovinových koček s lidmi? Z výzkumů vyplynulo, že více barevné kočky jsou pro nás zajímavější a lákavější. Želvovinové kočky mají proto výhodu vůči ostatním, pokud jsou v útulku a hledají nového majitele. Majitelé těchto koček se také shodují v přítulnosti a věrnosti želvovinových koček, ovšem zároveň prý mají jistou ostražitost vůči cizím lidem. Želvovinová barva je také povolena u několika oblíbených plemen, například mainská mývalí nebo britská krátkosrstá. Objevuje se i u koček perských.

Žádná želvovinová kočka se ovšem prozatím nedostala do filmu. Možná je na čase to změnit. Máte i vy mazlíčka s touto zvláštní a originální barvou srsti?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page