top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočky a hudba: Je pro ně důležitá?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Zpozorní vaše kočičky, když si pustíte vaši oblíbenou písničku? (Foto: pixie_and_naru)

ožná jste se, milí kočkomilové, už setkali s hudbou pro kočky – vyskočí na vás na Youtube, nebo třeba i na Spotify, když často koukáte na kočičí videa a hledáte kočičky. Pokud se dáte do pátrání, abyste zjistili, o co se vlastně jedná, najdete stovky nahrávek a playlistů určených pro vaše zvířecí miláčky. No jo, ale je to opravdu k něčemu? Vnímají kočky hudbu? Bude se jim tahle hudba z internetu líbit? A jakou z nich jim vybrat?

Mohou kočky vlastně vnímat hudbu?

Kočky jsou vynikající lovci s vytříbenými smysly. Sluch mají tak citlivý, že dokáží zaslechnout i to nejtišší myší pískání a to dokonce i ve spánku! Tuto schopnost mají kočičky ještě z dob, kdy žily venku a byla jednou z klíčových schopností pro přežití ve volné přírodě. Tudíž ano – kočky vnímají nejen zvuky, ale i hudbu a to dokonce i během spánku. 

Extrémně citlivé uši

To, že jsou kočičí uši velice citlivé, jste si jistě už vyzkoušeli sami – když zapnete fén, vysavač, nebo jiný velmi hlasitý přístroj, kočky utíkají pryč. Samozřejmě to může být i proto, že je určitý zvuk děsí, ale většinou je hlasité zvuky přímo tahají za uši. Podobné chování mají u hlasitých zvuků i pejsci, kočky mají ale sluch ještě o trochu citlivější než jejich psí příbuzní!

První graf ukazuje zvuké rozpětí v hertzích slyšitelné pro člověka, upostřed pak pro kočku a na pravo pro pejska. Je z něj patrné, že kočičky slyší hned 2x tak více zvuků, jak my lidé! (Zdroj: icalmpet)

Hudba jako kočičí relaxace

Hudba působí na kočičky (i jiná zvířata) podobně jako na lidi – dokáže je zklidnit nebo dokonce uspat. Mnozí veterináři používají, nebo doporučují chovatelům, aby zvířatům pouštili hudbu ve stresových situacích (bouřka, ohňostroj, jízda autem). Hudba tak může působit jako prostředek ke zklidnění podobně jako kočičí vrnění – kočky vrní totiž nejen, když jsou šťastné a spokojené, ale také ve chvílích, kdy se snaží kvůli něčemu uklidnit. 

Podle čeho hudbu vybrat?

Jak už bylo řečeno s hudbou je to podobně jako s vrněním – zvuky a hudba, kterou kočičky slyší během prvních týdnů svého života, jsou pro většinu kočiček příjemné a uklidňující po celý život. Koťata nejčastěji vnímají vrnící maminku, její tlukot srdce, případně své sourozence sající mateřské mléko. Proto jim i později během života vrnění, tlukot srdce (když na vás kočka leží), případně mlaskání a srkání navozuje pocit bezpečí a klidu.

Kočky komunikují a jsou citlivé na trochu vyšší frekvence než je lidský hlas (proto šišlání a zvýšení hlasu působí příjemně jak na kočičky, tak na pejsky, zatímco naštvané křečení a snížení hlasu se jim vůbec nelíbí). Hudba pro kočku by proto měla obsahovat instrumenty, které hrají ve vyšších frekvencích (housle, violoncello, elektronické klávesy).

Rovněž i rychlost je pro kočičí hudbu důležitá – pro představu má kočičí předení rytmus 1000 tepů za minutu. Kočičí srdce je rovněž o něco rychlejší než to naše (člověk má průměrně kolem 75 tepů za minutu), tep dospělé kočky se pohybuje mezi 100–140 tepy, u koťat dosahuje i 300 tepů/minutu!

Na tomto základě je možné stvořit a určit hudbu, která je pro kočky příjemná. Ale předpokládám, že většina z nás nechce ani nemá možnost, jak měřit počet tepů a výšku frekvence u jednotlivých skladeb, proto pro vás máme menší zjednodušení. 🙂

Základní pravidla pro výběr kočičí hudby:

  1. Hudba by neměla být nikdy příliš hlasitá.

  2. Agresivní zvuky rozhodně nezní kočičkám dobře (metalového ani techno milovníka z vaší kočička pravděpodobně nevychováte).

  3. Mix nejrůznějších zvuků je pro kočičky spíše rušivý než uklidňující. Vsaďte spíše na jednoduché a harmonické melodie.

Na jaký typ hudby vsadit?

Vážná hudba – možná vás nepřekvapí, že právě klasika je ta pravá i pro naše kočičky. Ovšem i zde je nutné vybírat s rozvahou – a sáhnout spíš po sonátě než po celém hudebním orchestru!


Klidná, relaxační hudba – taková, kterou možná sami posloucháte při práci, učení, nebo během vaření, může být vhodnou hudbou i pro naše kočičí miláčky.


Přírodní zvuky – stejně jako vás příjemně potěší vánek v listí, šumivé zvuky potoka, nebo cvrlikání cvrčků v jarní trávě i kočičky si přírodní zvuk doma v pelíšku náramně užijí. Pozor ale na zvuky bouřek, takové by mohly některé kočičky spíše vyděsit.


Vsadit můžete i na kočičí předení, které podobně jako hudbu najdete v již sestavených playlistech trvajících i několik hodin.


Někteří umělci přímo cílí na citlivá kočičí ouška a tvoří hudbu na míru pro naše kočičí šelmičky, jsou to například: Relax My Cat – Relaxing Music for Cats, nebo David Teie.

Catio tip: Každá kočička je jiná, některá si oblíbí hned první skladbu, kterou jí pustíte, jiná nebude mít na hudbu náladu nikdy. Respektujte rozhodnutí svého mazlíka a nevzdávejte se hned po první skladbě. Občas to zkrátka může trvat, než kočičce najdete toho správného kočičího Mozarta.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page