top of page

CATIO MAGAZÍN

Když kočka žere trávu…

Známe to všichni. Rozmazlujeme svého mazlíčka vybranými lahůdkami, nad kterými ohrne nos a šine si to do rohu pokoje, kde vám roste fíkus. S výrazem nejvyšší slasti z něj začne uždibovat. Proč?

My máme hlad!

Ano, i takto prosté to někdy může být. V případech podvýživy kočičky opravdu sáhnou po jakémkoli nouzovém řešení. My ale věříme, že své mazlíčky netýráte. Proto se přesuneme k dalším možným důvodům, proč těm našim chlupáčkům tráva někdy nedá spát.

Polámal se mraveneček…

Vlastně, kočičáček? Podstatné je, že pojídání trávy může být důsledkem nepříjemných pocitů až onemocnění v bříšku. Mazlíček si potřebuje, lidově řečeno, pročistit střeva. A tráva je výborným prostředkem k vyvolání zvracení. Pokud se tedy stane, že se v trávící soustavě našeho miláčka nachází něco, co nutně potřebuje ven, nestrávená či uvízlá potrava, případně všem známé chuchvalce vlastní srsti, zvracení je nejlepší způsob, jak se toho zbavit. Tak hurá do toho.

I kočky honí mlsná.

A zase ti vědci

Poslední studie amerických veterinářů se na tuto problematiku zaměřily. Ukázalo se, že konzumace trávy je běžná i u divoce žijících předků našich malých domácích šelem. Prostě je třeba si ten jídelníček čas od času vyšperkovat. Není to tak častým úkazem, jako například u vlků a psů, ale i kočky někdy potřebují získat látky, které jim v běžném krmivu schází. Vědci také přišli na to, že mladší jedinci trávu požírají častěji a ve větším množství, než veteránci. Důvodem by mohla být vyšší spotřeba vitamínů při růstových procesech, či nižší imunitní výbava mladých koček, zejména proti střevním parazitům.

Ale bacha!

Jak už tedy víme, ve většině případů není požírání trávy vůbec žádný problém, naopak si tím kočička sama pomáhá. Nesmíme ale zapomenout na základní bezpečnostní prvky. Například kontrolovat, co za rostlinku ten náš neřád v tlamičce zrovna žmoulá. Rostliny toxické, nebo jen jakkoli chemicky ošetřené je třeba dávat z dosahu! Tím předejdeme nepěkným zdravotním komplikacím.

Jak se říká, všeho s mírou!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page