top of page

CATIO MAGAZÍN

Kdy přejít z krmení pro koťata na dospělácké?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Ne, opravdu si nemyslím, že bych už byla dospělá.

Asi nikdo nechce, aby se malé roztomilé koťátko proměnilo v dospělou a samostatnou kočičí dámu, nebo kocouřího gentlemana, který si bude čas na mazlení určovat sám a ignorance všeho kolem mu bude z očí jen čišet. I přesto bychom ale měli chlupáčům dospívání usnadnit a sypat jim do misek krmení vhodné pro jejich věk. Kdy je tedy ideální vyměnit krmení pro koťata za krmení pro dospělé kočky?

Obecně jsou kočky mladší než jeden rok považovány za koťata. Důležité je v tomto období krmit jídlem, které je pro ně určené. Výjimkou mohou být velká kočičí plemena, třeba mainská mývalí kočka, která nedosáhnou úplné vyspělosti dříve než v osmnácti měsících, nebo dokonce ve dvou letech.

Kapsička, nebo granule?

Krmivo pro koťata má v sobě většinou větší obsah bílkovin, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a železa, to všechno pro správný růst a silné kosti a zuby. Kolem čtyř týdnů můžete koťátkům nabídnout pevné krmení. Ze začátku kupujte vlhké a měkké konzervy nebo kapsičky, jakmile se úplně vyvinou zuby, přidejte granule namočené ve vodě. S postupem času už můžete na pevné krmení přejít úplně. Pokud je kotě zdravé a nic mu nechybí, záleží jen na vás a jeho preferencích, jestli bude jíst suché nebo vlhké krmení.

Suché krmení pomáhá kotěti odstranit zubní plak, měli byste ale myslet na to, že je ideální pořídit malé granulky a nepřekrmovat. Některé mlsné jazýčky ale suchými granulemi pohrdnou a upřednostňují voňavé masové kapsičky. Navíc ve vlhkém krmení kotě přijímá více vody.

Kdy se z prcka stává dospělák?

Koťata se, stejně jako jiná mimina, vyvíjí každým dnem. Protože se jejich tělo mění a potřebují pořád plný žaludek a živiny, neotálejí se přejídat. Proto jim s přibývajícím věkem možná budete muset nastolit menší dietu. Nic ale nepřehánějte, maximálně snižte krmné dávky a pozorně sledujte, jestli je kočka stále plná energie a netrpí hladem.

Někdy je opravdu těžké rozeznat, že už je čas změnit kočičí stravu. Většinou se udává právě překročení prvního roku života jako milník pro přechod na dospělácké krmení. Na nic ale nespěchejte a změnu udělejte pomalu a postupně, během sedmi až deseti dnů. Důležité je sledovat kočku velmi bedlivě a zvažovat i to, jak moc je aktivní a kolik kalorií spaluje. 

Jako téměř v každém článku, ani tady nesmíme opomenout, že každá kočka je originál a bude v misce vyžadovat něco jiného. Ale co byste pro svého chlupatého miláčka neudělali!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page