top of page

CATIO MAGAZÍN

Jaké kočičí plemeno si k sobě vybrat?

Padlo už u vás rozhodnutí, že si chlupatého kočičího společníka pustíte do bytu? Výborně, pak se těšte na spoustu zábavy a lásky. Jenže zbývá zodpovědět ještě jednu otázku. Jaké plemeno pro vás bude to pravé? Přinášíme malý přehled nejznámějších plemen a jejich vlastností i požadavků. Snadno pak pro sebe vyberete to, se kterým si sednete a budete nejlepšími přáteli.

Kočka bengálská

Vzhled: Chcete si vpustit do života trochu exotiky? Co takhle kříženec kočky domácí s divokým jihovýchodním asijským druhem? Do černých pruhů v kombinaci s nazrzlým kožichem se zamilujete.

Co čekat: Pokud pořizujete kočku bengálskou, uvolněte si místo v rozvrhu. Malý leopard vyžaduje mnoho vaší aktivity, získáte si ho hrou, kde řádně napne svaly, rád si totiž udrží svou atletickou figuru. Opomenout byste neměli ani jeho bystrou hlavu, pomocí propracovaných hraček a stupňované zábavy mu zpříjemníte odpoledne a pomůžete relaxovat.

Pro koho: Vlastníci velkých zahrad a rozlehlých domů, jásejte a pořizujte. Tahle kočka vás bude za velké prostory ke hře milovat. Je ráda, když se může prohánět svým teritoriem celé dny a noci.

Tip od nás: Víte, co znamená, když jste hrdým vlastníkem bengálského druhu? Ukazuje na vaše vysoké ambice, když si vytyčíte cíl, vždy ho dosáhnete a pořádná výzva vám není cizí.

Ragdoll

Vzhled: Modré oči uprostřed záplavy roztomilých světlých chlupů. Pokud se vám chlupy líbí na ní, jistě se vám budou zamlouvat i všude na nábytku. Ale ne, to jen tak vtipkujeme. Existují přece osvědčené tipy, jak s nimi zatočit. Nebo alespoň remízovat.

Co čekat: Naše milá, hodná, chundelatá Ragdoll. Kdo měl někdy tu čest tohle plemeno opatrovat, jistě potvrdí, že je to prostě miláček. A odborníci mu dávají za pravdu. V pomyslné soutěži o nejpřívětivější plemeno vyhrává na plné čáře. S aktivitou se nepředře, ke štěstí jí postačí jen vaše společnost a zaběhlá rutina jídla a hygieny.

Pro koho: Chystáte se na svou kočičí premiéru, nebo chcete mazlíčka k dětem? Pak určitě nešlápnete vedle.

Náš tip: Ragdoll si potrpí na společnost, pokud jste často pryč z domu, pouvažujte o pořízení dalšího člena smečky. Ve dvou se to lépe táhne.

Kočka siamská

Vzhled: Kdo by je neznal, modroočky. Světlé tělo s tmavými fleky na uších, nohou a ve tváři nejde přehlédnout, zvláště, když si to kolem vás vykračuje s elegancí sobě vlastní. Ale co víc čekat, když opomineme fyzickou stránku?

Co čekat: Siamské kočky jsou tvorové nároční, pro svou zábavu a udržení bystré mysli vyžadují velkou snahu. Interaktivní hračky rozvíjející jejich inteligenci, správně uzpůsobený byt, aktivní hra i častá pozornost patří k nutnostem, chcete-li svou siamku udržet spokojenou. Jakmile se ovšem znudí, dá vám to najevo hlasitým pláčem.

Pro koho: Ideální společnicí bude pro méně zaměstnané lidi, případně home officáky a rodiče na mateřské dovolené.

Tip navíc: A pro vás vytížené? Pokud siamku vlastníte, nebo na jejím pořízení trváte, rádo pomůže Catio.cz. Ozvěte se nám před krušným pracovním týdnem a my se postaráme kočičce o zábavu a hru na míru, stejně jako o výživu, zdraví a hygienu.

Krasavice, která se pyšní dramaticky šedivým kožíškem a pomněnkově modrýma očima. To je kočka siamská.


Mainská mývalí kočka

Vzhled: Pokud jste se rozhodli netroškařit s drobnou kočkou a chcete za mazlíčka pořádně velkého chlupáče, jste na správné adrese. Od čumáku ke konci ocasu může měřit až metr a dospělí samci dotlačí ručičku váhy až k osmi kilům.

Co čekat: Nenechte se zmást prvním dojmem. Na pohled možná vypadají mainské mývalí kočky drsně, ale to jen díky norským lesním předkům z divočiny. Ve skutečnosti mají velké srdce, povahou jsou tihle „drobečci“ laskaví a vlídní a váží si své rodiny. Respektují všechny členy, ať už děti, ostatní zvířata nebo další lidi. Typické jsou svou hravostí, nebojte se tedy v plánování jejich dne popustit uzdu fantazii. Hračky, pamlsky a jiná překvapení poschovávejte po domě i zahradě a nechte ho zahrát si na hledání pokladu.

Pro koho: Pořídit mainské mývalí kotě se vyplatí do již fungující početné domácnosti. Nízký věk i laskavá povaha vám zaručí, že se brzy skamarádí se všemi.

Náš tip: Až na vás někdo vytasí zvídavý dotaz, proč kočka nese právě přívlastek mývalí, mějte v záloze odpověď. Prostřední jméno odkazuje na tvar ocasu, který připomíná ocas mývala.

Birma

Vzhled: Rádi byste se inspirovali od koček, jak se umět nosit a být na sebe patřičně hrdí? Pak zauvažujte nad birmou, v zemi svého původu, Barmě, byly posvátné a na nějaké ty posvátné manýry si jistě navykly. Poznáte je podle nezaměnitelných tlapek, rozkošně připomínajících tmavé ponožky nebo procházku rozlitou barvou.

Co čekat: Miláčka. Obecně panuje názor, že se mohou pyšnit inteligencí, společenskou a  mírumilovnou povahou, bez jediných známek agrese. Když jí zrovna nešlápnete omylem na packu, máte přizpůsobivého mazlíčka, co přilne do vašeho života, ani nevíte jak.

Pro koho: Pro milovníky ticha. Odborníci a mnohé zdroje se shodují, že tohle plemeno si zvládne hrát, aniž by potřebovalo hlučet. Samozřejmě, na sto procent to není, ale risk je zisk.

Náš tip: Poptejte se ve svém pet shopu, co by vám doporučili pro dobrou výživu birmského kožíšku. Dostatek omega mastných kyselin spolu s kvalitní stravou, zaručí, že se bude jen lesknout! Od věci není ani více vlákniny, ta usnadní odchod chlupů z kočičího žaludku.

Prvních pět známých plemen máme za sebou. Výběr ale není jednoduchá záležitost, proto už pro vás chystáme druhý díl. Které plemeno byste rádi viděli pod drobnohledem? Napište nám do komentářů nebo do zpráv a my vám o něm v pokračování povíme.

Pokud vybíráte, ale po papírové kočce netoužíte, dovolíme si malou radu. Zabruste do útulků. Často se jedná o nalezence nebo osobnosti, co už si něco zažily, a o to víc jsou vděčné za útulný domov a hezký život. Také vám tam prozradí vše o jejich povahách i libůstkách, proto si tak budete moci adoptovat právě tu, která do života skvěle zapadne.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page