top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak zbavit kočku strachu z cizích lidí?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


To vážně? Další návštěva? Co tu pořád chtějí?

Pro některé kočky je opravdovou výzvou potkávat cizí lidí a vítat návštěvy. Někdy utíkají do kouta, někdy jsou dokonce agresivní. Existuje několik zásad, které vaší kočce pomohou se s návštěvou přátel nebo rodiny vyrovnat.

Potkávat se s cizími lidmi je záležitostí, která může kočičce pořádně zamotat hlavu, a pro každého páníčka je ideální, vyrovnává-li se mazlíček s touto situací s klidem a bez strachu. I tyto obavy ovlivňuje u koček jak genetika, tak předešlé sociální zkušenosti, hlavně ty z dob, kdy byly koťátky. Protože genetiku neoklameme a neovlivníme, můžeme zajistit alespoň koťatům ideální start.

Brzká socializace je klíčem

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Proto se hodí zvykat na cizí lidi už koťátka. Měli byste se držet tří pravidel, která kočičkám usnadní si na cizince zvyknout. Tím prvním je typ mazlení a seznamování se. Dotyky musí být jemné a hlas klidný.

Druhým se myslí počet cizích lidí. Během prvních dvou až sedmi týdnu by se kotě mělo seznámit minimálně se čtyřmi neznámými kamarády. A za třetí čas strávený mazlením, alespoň hodina denně. Ovšem znáte to, čím víc, tím líp. Ale většinou si kotě doneseme domů v jeho 12 týdnech a s jejich genetikou i “dětskými” zkušenostmi se musíme vypořádat.

Poučte návštěvníky

Pro většinu milovníků chlupáčů je rande s cizí kočičkou skvělým zážitkem. Jak ale víme, každá kočka je osobnost, některá ocení mazlení od cizích hlasitým vrněním, otíráním se o nohy a skoky do náruče, jiná ale taková pozornost vyděsí. Proto se ujistěte, že návštěva charakter vaší kočky zná a ví, jak by se k ní měla chovat.

Nervózní kočku by měla návštěva ignorovat. Nedotýkat se jí, nemluvit na ni, ani se na ni nedívat. Kočky totiž udržují oční kontakt právě v situacích, kdy se snaží nějakým způsobem zastrašit třeba jinou kočku. Proto nezájem ze strany cizince kočku ujistí v tom, že se ji nesnaží nikdo ohrožovat. A to právě započne proces zvykání si na cizí návštěvy.

Úplatky se vyplatí

Jakmile kočka zjistí, že někdo, koho nezná, není hrozba, může ona nebo on nabídnout miláčkovi šunku nebo jeho oblíbený pamlsek. Ovšem ne tak, že ke kočce půjde s nataženou rukou. Jednoduše k ní jen kousek dobroty hodí. Kočička pak musí sama přijít jídlo prozkoumat. Návštěva pak může na kočku zkusit zavolat a natáhnout k ní jeden prst, který může malý strašpytel očuchat.

Jisté je, že chlupáče nemůžete do ničeho nutit, proto ho ani dlouhé a laskavé mazlení nepřesvědčí. Některé kočky si prostě užívají pozornost pouze svých milovaných páníčků.

Máte nějakou zkušenosti se seznamováním cizích lidí a vašeho mazlíčka?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page