top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak správně vybrat záchod pro kočku?

S poklopem, nebo bez? Se zvýšeným okrajem, nebo nízký? Pro všechny společný, nebo pro každou jeden? Pokud máte kočku doma, kočičí záchod je nezbytností. Jak ho ale vybrat? A jaký typ je pro vaši kočku ideální?

Kočičku můžete naučit stejně jako psa říct si o venčení. Stojí u dveří a mňouká? Pak je asi čas na čůrání. Ne každá kočka ale může z bytu ven. Koupit kočičí toaletu budete nevyhnutelně muset. V nabídce je ale nepřeberné množství různých druhů, a jak si máte vybrat? Žádný stres, Catio.cz jako vždycky poradí.

Pozor na chlupaté válečky. Velikost toalety je poměrně zásadní. Existují totiž i kotěcí záchody. Dejte si proto při koupi pozor ať nesáhnete po této variantě a vaše dospělá kočka nebo i mladý tlouštík se do ní pak nebudou moci nasoukat.

Nekoukejte na bobky

Kočičí záchod můžete koupit krytý, nebo nekrytý. Krytý záchod mají rády stydlivé kočky. Co si budem, každý rád vykoná potřebu o samotě. Navíc stříška toalety omezí vyhazování steliva na podlahu a šíření zápachu do místnosti, vy nebudete muset koukat na bobky a schovávat kočičí toaletu před dětmi. Někdy se ale kočka nedokáže naučit procházet dvířky a bude se bát, musí ji to vůdce smečky (tedy vy) naučit už v batolecím věku. Navíc kryté záchody bývají většinou dražší.

Nespornou výhodou nekryté toalety je samozřejmě nižší cena a navíc, pokud máte doma toho chlupatého válečka, vleze se do ní bez problémů. Úklid je mnohem jednodušší a rychlejší, nemusíte víko sundávat a uklizeno máte během minuty. Musíte se ale smířit s častějším vysáváním.

Ne každý je atletem

Stejně jako existují kočičí záchody s víkem a bez, koupit můžete i s vysokým okrajem a bez něj. Výhody jsou také podobné, vysoký okraj zmírní množství nepořádku na podlaze, ne každá kočka je ale natolik pohyblivá, aby ho přeskočila. I malá koťata budou mít s vysokým okrajem problém. Jediná rada od nás? Řiďte se potřebami svých kočičích miláčků. A úplným ideálem je samostatný záchod pro každou kočičku, která tvoří vaši chlupatou rodinu.

Jak kočka sedí na míse?

Ano, čtete správně, i kočka se může posadit na vaši člověčí toaletu. Existují speciální sedátka s malým otvorem a hranou, za niž nasypete stelivo. Kočka se tam naučí vyskakovat a vyprázdnit se přímo do záchodu. Po nějakém čase můžete nástavec odložit a starosti se stelivem a uklízením lopatkou tak úplně odpadnou.

Ani tato varianta ale není z kočičí podstaty ideální. Kočka je totiž od přírody zvyklá po vyčůrání hrabat. A pokud to nemůže dělat, bude ve stresu a frustrovaná. Proto pořízení nástavce zvažte a myslete na psychickou pohodu kočky.

Roboty nebrat?

Jako ve všech oblastech života lidského přichází automatizace, stejně tak je to v životě kočičím. Na trhu najdete automatické kočičí toalety, které stelivo samy prohrábnou a exkrementy padají do odpadního boxu.

Pokud má ale kočička nějaké zdravotní problémy, poznáte to nejčastěji podle vzhledu hovínek nebo podle zápachu moči. A robot takovou funkci zatím nemá. Proto si dobře rozmyslete, zda automatický záchod koupíte, můžete tak zmeškat zásadní příznaky nemoci a zbytečně tak kočičku vystavovat jakékoli léčbě.

A jaký záchůdek máte doma vy?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page