top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak si kočky vybírají svého oblíbeného člověka?

Pokud sdílíte střechu nad hlavou s kočičím spolubydlícím, pravděpodobně jste si všimli, že si ze všech členů smečky vybírá toho nejoblíbenějšího. Podle čeho se rozhoduje a má smysl ho podplácet?

O historii soužití čtyřnožců a dvounožců víme hodně. Až poslední dobou se ale začínají objevovat výzkumy o jedinečných vztazích mezi nimi. Někdo dokonce tvrdí, že kočky, na rozdíl do psů, své majitele nemilují. Jde jim jen o přísun jídla a teplé útočiště. My ale víme, že to je velký omyl.

Oblíbenou osobou může být ten, kdo kočku krmí a hraje si s ní, nebo někdo, s kým během kotěcích let trávila nejvíce času. Každá je osobnost s vlastními vzpomínkami a charakterem. Plaší prckové si třeba oblíbí toho, kdo jim zajistí pocit bezpečí, nesnaží se je chytit nebo hladit, když na to malý strašpytel nemá náladu.

Mazaná jako… kočka

Sednete si, kočka je na klíně. Vaříte, nesmíte ale chodit, protože kočka leží u kotníků. Takže vlastně nevaříte. Otevřete notebook, kočka leží na klávesnici. Odskočíte si… a ani v této situaci kočka neví, co znamená diskrétnost. Je vám to povědomé? Pak jste oblíbenec svého miláčka. No a vrnění, to je samozřejmost.

Kočičky jsou takzvaně vyčůrané a odhodlané ze svého oblíbence vymáčknout co nejvíc. A právě vrnění k tomu využívají úplně nejčastěji. Proč asi? Protože to my, nadšenci do koček, prostě milujeme! Většinou si vrněním říkají o něco k snědku. Takže kočky jsou vlastně manipulační géniové, kteří už přišli na to, že člověk je od přírody pečovatel. Proto dává smysl, že oblíbencem bude ten, kdo nejlépe slyší a pak nejlépe reaguje.

První místo si musíte zasloužit

Všechny kočky vlastnit nemůžeme (i když bychom rádi), ale chceme se se všemi kamarádit. Věřte mi, že tahat kočku z kouta a proti její vůli ji mazlit není nejlepší způsob socializace. Co je ale nejlepší způsob, pokleknout na úroveň kočičího čumáčku, natáhnout ruku a počkat, až k vám chlupatý nebojsa přijde sám. Dotkne se hlavou ruky a nastaví hřbet? Máte vyhráno, možná budete jeho kámoš!

V minulém článku jsme psali, že nás kočka vnímá jako další kočku. Stejně to platí i dnes, mezi člověkem a kočkou platí podobné vztahy a vazby, jako mezi člověkem a člověkem. Jednoduše, věnujte se nejvíc kočce a ona vás zařadí na toplist členů její smečky.

Jaký máte vztah s vaším miláčkem? Pochlubte se v komentářích.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page