top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak seznámit miminko s kočkou

Už se vám to krátí, jste skoro na rozsypání, trhací kalendář se ztenčil. Všechno máte připravené, známí vás bombardují dotazy, jestli už je miminko na světě… Fungovat ale bude muset i vztah kočka a novorozenec. Jaké bude jejich soužití? A jak seznámení miminka a kočky naplánovat?

V minulém článku jsme vám vyhnali brouka z hlavy, konkrétně brouka toxoplazmového. Dozvěděli jste se, že tato nemoc vlastně žádným broukem být nemusí a kočka může zůstat členem rodiny. Pokud už je ale miminko na cestě, pro kočku nebude tak snadné je do rodiny přijmout. Vy jí ale můžete pomoci a vyhnat se zbytečnému mňoukání a slzám.

Citlivé bříško, choulostivá ouška

Zaměřte se na chlupáče ještě než přijde prcek. Každá kočka je jiná a ne všechny doteky jsou jí příjemné. Malé dětské ručičky jsou ale nenechavé a chlupatou kouli jistě zahrnou pozorností. Snažte se nenápadně (ale vážně nenápadně, ne pseudonenápadně jak je většina lidí zvyklá nenápadnost praktikovat) kočičku na oněch místech hladit.

Skvělá pomůcka je nahraný zvuk dětského pláče. Kočka bude pravděpodobně nesvá a vystrašená z malého řvoucího vetřelce. Pouštějte jí zvuk pláče několikrát denně v krátkých intervalech, nejprve potichu, postupně přidávejte na hlasitosti. Jakmile to s ní ani nehne, máte vyhráno!

Postýlku, židličku, kočárek, ale i oblečení mějte doma co nejdříve. Znáte svoje zvědavce, každou novou věc přece musí prozkoumat, jestli jste mu náhodou někoupili nové škrabadlo! A uznejte sami, je lepší aby kočka zkoumala kočárek prázdný, než se spícím pokladem uvnitř.

Její království je její království

Kočka většinou spí tam, kde si zamane, nejeden chlupáč je ale zvyklý přivlastnit si páníčkovu postel. Ze začátku ho z ní nevyhánějte, nesmí si spojit vyhoštění z teplého pelíšku s příchodem miminka. Co je navíc roztomilejší než společně odfukující miminko a kočička. Uhlídejte ale, ať miminko kočce nesahá na citlivá místa a dotýká se jí jemně, bude to tak lepší pro obě strany.

Samotné seznámení může díky předběžným opatřením proběhnout bez zbytečných emocí. Seznámení miminka a kočky nedělejte v místnosti, kde kočka spí nebo se krmí. Nechte ji miminko očichat, za chvíli pravděpodobně ztratí zájem. Pokud bude utíkat, i to je v pořádku. Musí mít ale únikovou cestu a místo, kam se může schovat. Do seznamování ji nenuťte, dejte jí čas na oddych a zkuste to znovu.

Péče o miminko zabírá hodně času. Až doteď pro vás ale byla kočka na prvním místě a ono místo na výsluní si užívala. Je nutné, abyste si během dne vyšetřili pár minut a kočku pomazlili, pohráli si s ní a opět jí chvíli umožnili být pánem domu a středem pozornosti.

Máte už seznámení kočky a miminka za sebou? Jak u vás doma funguje jejich soužití? Podělte se s námi v komentářích a přidejte své tipy!

A roztomilou fotkou kočičího a člověčího prcka taky nepohrdneme…

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page