top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak se připravit na příchod slepé kočičky?

Aktualizováno: 9. 12. 2020



Některé kočičky se jako slepé už narodí, jiné o zrak přijdou následkem úrazu nebo nemoci. Ať už tak či onak, dobrá zpráva je ta, že se tihle malí tygříci dobře adaptují díky ostatním, velmi dobře vyvinutým, smyslům. Pokud se tedy rozhodujete o tom, že byste si třeba slepou kočičku pořídili, nemějte z toho obavy. Připravili jsme pro vás několik tipů, se kterým situaci hravě zvládnete!

Držte ji uvnitř

Je to jednoduché a logické – slepá kočička by se určitě neměla toulat někde venku. Její čichové a sluchové receptory ji neochrání před vším nebezpečím, kterému může na ulici čelit. Pokud si vaše kočička před oslepnutím venek užívala a nyní se v zavřeném bytě trápí, nezbyde vám nic jiného, než jí dělat při procházkách parťáka. Zkuste ji naučit na kšírky a vodítko, pak budou vaše vycházky bezpečnější.

Nedělejte velké změny

Nejeden kočičí majitel už zaznamenal, že kočičky jsou velmi konzervativní stvoření a změny je příliš nepotěší. U nevidomého parťáka to platí dvojnásob. Pro slepou kočičku není těžké se orientovat v zažitém prostředí, pokud se ale ob týden rozhodnete měnit rozmístění nábytku, určitě ji radost neuděláte. Stejně tak i její toaleta a misky s vodou a jídlem by měly být stále na jednom a tom samém místě.

Zabezpečte schodiště

Pokud váš domov disponuje schody, určitě je zabezpečte. K tomu dobře poslouží dětské branky. Stejně tak se ujistěte, že vaše kočička nemá přístup na balkon. A pokud ano, je zabezpečený tak, že by ani myška neproklouzla :).

Záchodové prkýnko dolů

Další věcí, na kterou si dávejte pozor, je záchodový poklop. Toaletu nechávejte vždy zavřenou, aby do ní kočička neskočila. Zejména u slepých koťátek by mohla mít tato nehoda fatální konec.

Omezte nepořádek

Jak již bylo zmíněno výše, vyhněte se neustálému přesunu vybavení vašeho bytu. Stejně tak dejte pozor na to, abyste neměli na podlaze hromadu různých věcí, které by mohly dělat vaší kočičce problémy při chůzi.

Dejte jí vědět, že tu jste

Každý z nás se svou kočičkou mluví. To je zcela normální (nebo ne?! :)). Pokud máte ale slepého parťáka, dávejte mu najevo, že jste v místnosti s ním. Když ho budete chtít třeba pohladit zezadu, nejdříve na něj promluvte a až poté sáhněte. Strach z neznáma může vaši kočičku traumatizovat a mít negativní dopady na její psychiku.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page