top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak kočky vnímají čas?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Půlnoc? Správný čas pro nějakou lotrovinu.

Budíte se ráno pravidelně ještě před zazvoněním budíku? Řeknete-li ano, pak máte velmi pravděpodobně ve svém životě kočku. Jak kočky vnímají čas?

Jak kočky přemýšlí

Tým vědců zkoumal v roce 2005 teorii kočičí mysli. Podle ní existuje souvislost mezi tím, co kočce ukazujeme a jak kočka čte naše signály, co jí ukazujeme. Není však zatím příliš prozkoumáno, do jaké míry kočka rozumí a nevykoná. Je v tom jistá zlomyslnost. Ale jedno je jisté, tak, jak kočka rozumí tomu, co jí ukazujete, stejně tak umí chápat čas. Minimálně tedy čas krmení, čas příchodu z práce, čas, kdy jdete spát a ona si vám může lehnout na nohy. Není to zvláštní, že tak chytré zvíře neprezentuje svoji inteligenci mnohem více?

Zarputilá inteligence?!

Je pravděpodobné, že jsou kočky mnohem chytřejší, než ukazují. Bohužel jsou také zatvrzelejší, než si myslíme. Možná je to strategie přežití. Kočky jsou prý schopné odlišit určité časové intervaly (5,8,10 a 20 vteřin) a orientovat se tak svým originálním způsobem v čase. Bohužel jim příroda nadělila horší krátkodobou paměť. Což můžete vyzkoušet jednoduše – ukrýváním hračky. Pokud ji kočka nebude vidět, zapomene.

Velmi dlouhá paměť

Dlouhodobá paměť jim naopak napomáhá s orientací v prostoru. Minimálně se budou na vás ošklivě tvářit, až budete mít zase potřebu přestavět nábytek. Ale tuto vlastnost můžete využít až budete dávat kočku do přepravky. Pokud přepravku necháte několik týdnů před návštěvou položenou na podlaze (ideálně pootevřenou), pak s vámi kočka nebude bojovat, až jí dojde, že tentokrát ty dvířka zavíráte a odjíždíte na veterinu.

Jak dát kočku do přepravky zde.

Kočičí biorytmus

Kočky se řídí přirozeným rytmem dne. Lze říci, že kopírují váš harmonogram pro jednotlivé činnosti a občas se ho snaží urychlit (třeba krmení ráno). Je vhodné vytrvat na svém, ale kočce nenapínat. Už přibližně hodinu před očekávaným krmením začne kočičí žaludek přípravu na jídlo. Je dost možné, že kočky, stejně jako lidé, pozorují okolní jevy (svítání, zpěv ptáků, ruch na ulici) a rozumí svým způsobem trajektorii našeho raního pohybu. V tomto ohledu jsou si kočky podobné se psy i člověkem. Nerady mění zaběhlé zvyklosti a chaos je stresuje. Umí se v něm však pohybovat s ladností a využít ho třeba při hře.

Jak dlouho může kočka zůstat doma sama zde.

Kolik času věnujete každý den svojí kočce?

Foto: guvo59, Pixabay.com

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page