top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak je vaše kočka opravdu stará?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Proč bych nemohl celý den spát? Mám už na to věk.

Kolik je jí asi let? Otázka, kterou si nejedenkrát položil asi každý majitel kočky nebo kocoura. Lidé se snaží zvířata polidšťovat a zároveň jim co nejvíce prodlužovat život. A co na to říkají vědci? Kolik je vlastně kočkám doopravdy let?

Určení skutečného věku zvířete není důležité jen pro páníčky. Je to zásadní i pro veterináře, kteří mohou kočce nebo psovi díky této informaci podat správný lék nebo naplánovat nejúčinnější léčbu.

Sedm krát sedm, Pan Fousek má 49 let

Asi všichni známe mýtus, který celé generace přenáší, a sice, že jeden běžný rok je pro kočky a psy jako sedm let. Stojí za ním ale logické uvažování. Lidé totiž přišli na to, že s optimální zdravotní péčí žije středně velký pes asi sedminu života člověka. A tak se zrodila známá rovnice.

Ovšem psi a kočky stárnou odlišně nejen vzhledem k lidem, ale také vzhledem k dalším psům a kočkám. To záleží na plemeni, genetice, ale i kvalitě života. U koček se většinou velikost těla příliš neliší, pokud tedy mají dvě kočky podobnou péči, dožijí se přibližně stejně let. Psí plemena ale mají velmi odlišnou velikost, a to je třeba brát do úvahy.

Stejně jako se vyvíjí lidská medicína, vyvíjí se i ta veterinární. Dnes je možné věnovat mazlíčkům zcela odlišnou péči než před deseti lety. Proto se pro výpočet skutečných let používá mnohem sofistikovanější metoda. 

Máte doma seniora nebo juniora?

The American Animal Hospital Association rozděluje kočičí život do šesti fází: kotě, junior, nejlepší léta (rozpuk), senior a geriatrik. Protože většina koček je velikostí přibližně stejná, existuje mezi stádii malá variabilita věku. To ale stále neodpovídá na otázku, jak je kočka doopravdy stará. Hrubé srovnání věku poskytuje srovnání důležitých životních milníků člověka a kočky.

Veterinář Jesse Grady vytvořil následující graf:

Sladěním lidských a kočičích životních etap mohou veterináři alespoň přibližně určit, kolik ,,kočičích let” zvíře žilo. Horizontální osa zobrazuje kalendářní roky, vertikální osa zobrazuje kočičí roky.

Takto může veterinář poznat životní fázi a podle toho určit ideální péči a léčbu. Jak si to představit? Stejně jako batole nepotřebuje vyšetření cholesterolu, nepotřebuje kotě kontrolu štítné žlázy. Dospělá žena by se měla pravidelně objednat na mamograf, dospělé kočce byste zase neměli upírat pravidelnou střevní parazitální projekci.

Celkový zdravotní stav zlešuje nebo zhoršuje reálný věk vašeho mazlíčka. Nelze ho vyjádřit číslem, veterináři na číslo nekoukají. Číslo slouží jen milujícím páníčkům, kteří každý rok vyrábí dorty z pamlsků a kapsiček.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page