top of page

CATIO MAGAZÍN

I kočky může trápit akné!


Zní to možná komicky, ale je to tak - i naše kočičky může potrápit akné. Dokonce se jedná o poměrně rozšířenou chorobu, která sama od sebe většinou postupem času odezní. Problém ale může nastat ve chvíli, kdy se tento zdravotní problém stane chronickým. Objevit se může u obou pohlaví, u všech ras i v každém věku…

 

Kočičí akné se nejčastěji vyskytuje v oblasti brady a/nebo na spodním rtu. Vypadá prakticky stejně jako u lidí – jedná se o černé tečky nebo červené pupínky a nejvíce viditelné je u bílých nebo světlých kočiček. Kočičí páníčci si tak často myslí, že je jejich chlupáč jen špinavý a nevěnují tomuto problému větší pozornost. To ale může vést k většímu problému – kočička si začne postižené místo škrábat, a tak si do něj může zanést infekci. Často pak na postižených místech dochází i ke ztrátě srsti.


Příčiny

Stejně jako u lidí může vaši kočičku akné postihnout z důvodu stresu, vysoké produkce mazu nebo potravinové alergie. Mezi další příčiny patří také nedostatečná hygiena, ale i používání plastových mističek. Proto se doporučuje kočičku krmit z misek skleněných, nerezových nebo keramických. Ty byste měli důkladně mýt, aby se na nich neusazovali bakterie z jídla.

Léčba

Své kočičce v žádném případě nepodávejte preparáty určené pro lidi. Většina z nich totiž obsahuje toxické látky, které mohou vašemu tygříkovi ošklivě ublížit. Veterináři často doporučují otírat postižené místo dezinfekcí. Pokud se akné vyskytuje ve větší míře, doporučuje se léčba antibiotiky nebo kortikosteroity. Vřídky svému miláčkovi určitě nemačkejte! Jako prevence se osvědčilo vyčesávání srsti právě v oblasti brady.


Dobrá zpráva na konec

I přesto, že akné může vašeho chlupáče pěkně potrápit, je zvládnutelné, a to zejména tehdy, když je odhaleno včas. Kočičí akné není nakažlivé, tudíž nemusíte mít obavy, že když se budete se svou kočičkou mazlit, přeskočí to na vás. Odborníci dokonce ani nepotvrdili přenos z jedné kočičky na druhou.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page